FC Groningen maakt aanhang moedeloos

GRONINGEN Na drie nederlagen op een rij lijkt FC Groningen de kans op deelname aan de play-offs te verspelen.

Frustrerend voor de aanhang is dat het gebrek aan scorend vermogen de ploeg van Danny Buijs telkens weer opbreekt. Ook tegen PSV deed groen-wit niet voor de tegenstander onder en zat er meer in dan nul punten.

Beteugelen van Denzel Dumfries

De trainingen van FC Groningen waren in aanloop naar het duel met PSV voor een belangrijk deel gericht op het beteugelen van de aanvalsdrang van Denzel Dumfries. De veel scorende rechtsback van PSV liet zich uiteraard niet zien op sportpark Corpus den Hoorn en in de praktijk bleek het bedenksel van Buijs om de rechtsbenige Sam Schreck met de bewaking van Dumfries te belasten geen succes. De winnende goal kwam van Dumfries en Schreck kon hem het scoren niet beletten. Ook lukte het de tengere Duitser niet om het Dumfries in verdedigend opzicht lastig te maken. FC Groningen startte vrij verrassend met de balvaardige middenvelder Ahmed El Messaoudi als linker centrale verdediger naast Ko Itakura en Mike te Wierik. Het begin was goed. De thuisploeg deed in het eerste kwartier niet onder voor PSV, maar raakte gaandeweg de grip kwijt.

Gelijkmaker was dichtbij

Toen FC Groningen na een uur met Thomas Poll als linksback terugkeerde naar het meer vertrouwde 4-2-3-1 kreeg de ploeg ineens kansen. De gelijkmaker was vier keer dichtbij. De centrumspitsen Daishawn Redan en zijn vervanger Romano Postema, speelden daarbij geen rol. Beiden zijn fysiek nog te licht voor de taak van aanvalsleider en kunnen hun gebrek aan pure kracht onvoldoende compenseren met andere kwaliteiten. Het wachten is dan ook op de terugkeer van Joel Asoro en Gabriel Gudmundsson. Beide Zweden zijn ook nog jong maar fysiek al verder dan beide nog doelpuntloze tieners. Een snelle rentree van de twee lijkt er nog niet in te zitten. Daardoor wordt het zondag ook weer een hels karwei om punten mee te nemen uit Waalwijk, waar nummer laatst RKC in eigen stadion vaak goed voor de dag komt.

Het is even niet anders.