Steun voor energiebesparende maatregelen

Aangeboden door: pricewise.nl

Haren wil zo snel mogelijk energieneutraal zijn. In 2035 wil de gemeente Groningen alle buurten, wijken en dorpen van het aardgas af hebben. Dat betekent dat veel woningeigenaren uit Haren hun woning moeten verduurzamen. Om eigenaren tegemoet te komen, zijn er allerlei aantrekkelijke leningen en subsidies beschikbaar gesteld.

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)

Een bestaande woning verduurzamen kan nog best een hele klus zijn. Het isoleren van de woning is de eerste en belangrijkste stap op weg naar een duurzame woning. Als de woning goed geïsoleerd is, hoeft de bewoner minder energie te verbruiken om de woning aangenaam te houden. Dit resulteert weer in minder CO2-uitstoot en een lagere energierekening. Vormen van isolatiemaatregelen zijn: spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en het plaatsen van dubbel glas. Met een goed geïsoleerde woning bespaart de bewoner wel €2.000 per jaar aan energiekosten. Het is dus zeker de moeite waard. Om woningeigenaren te stimuleren om hun woning te isoleren, geeft de overheid een vergoeding aan mensen die minimaal twee isolatiemaatregelen treffen. Deze Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) is tot eind 2020 aan te vragen bij het RVO.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Zodra een woning goed geïsoleerd is, kan er worden nagedacht over een duurzame verwarmingsinstallatie. Aangezien aardgas zo langzamerhand uit de woningen gaat verdwijnen, moet er een alternatief gevonden worden in een warmtepomp, warmtenet of een combinatie van verwarmen op groen gas en elektriciteit. Op dit moment wordt er gekeken welke wijken er worden aangesloten op het warmtenet en welke wijken een andere duurzame verwarmingsinstallatie krijgen. Woningeigenaren hoeven hier niet op te wachten. Zij kunnen alvast investeren in een warmtepomp of een zonneboiler. Zij kunnen hiervoor ook subsidie krijgen van de overheid. De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is tot eind dit jaar aan te vragen bij het RVO. 

Lening aanvragen voor energiebesparende maatregelen

Ook voor mensen met weinig spaargeld zijn er mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld een beroep doen op de Energiebespaarlening. Dat houdt in dat de woningeigenaar geld leent om energiebesparende maatregelen te kunnen treffen. Het geleende bedrag wordt vervolgens terugbetaald in maandelijkse termijnen, tegen een vaste looptijd en rente. Van het geleende geld mag maximaal 75 procent besteed worden aan zonnepanelen. De rest van de lening moet geïnvesteerd worden in een andere energiebesparende maatregel. Ook via de bank kunnen mensen een lening aanvragen om hun woning te verduurzamen. De Rabobank, ING en ABN Amro bieden diverse duurzaamheidsleningen aan. Tot slot is het ook mogelijk om energiebesparende voorzieningen mee te financieren in de hypotheek. Mensen kunnen in totaal 106 procent van de woningwaarde mee financieren. Een voorwaarde is dat het bruto jaarinkomen minimaal € 33.000 moet zijn.