Geen kampioen bij basketballers

GRONINGEN De basketballers van Donar waren dit seizoen op de goede weg richting een achtste landskampioenschap in de clubgeschiedenis.

De club stond op een gedeelde eerste plaats in de competitie, samen met de huidige landskampioen Landstede Hammers uit Zwolle. Daarnaast wist Donar de bekerfinale te bereiken, net als een ander noordelijk team: Aris uit Leeuwarden. Niemand kon bevroeden dat het coronavirus de aspiraties van de basketballers zou dwarsbomen. Nu dat het geval is, vallen alle mooie plannen in duigen.

Het mag voor zich spreken dat het belangrijker is dat iedereen gezond blijft. Vandaar dat, na het tijdelijk stilleggen van de competitie, diverse spelers van verschillende DBL-teams zijn teruggekeerd naar hun thuisland Amerika. In eerste instantie zelfs met de nodige haast, toen president Trump besloot dat vluchten vanuit het Europese vasteland de Verenigde Staten niet meer in zouden komen.

Competitie niet uitgespeeld

Inmiddels heeft de basketbalbond de knoop doorgehakt. De competitie wordt niet meer uitgespeeld en er zal ook geen kampioen worden aangewezen. De huidige rangschikking bepaalt welke teams zich kunnen inschrijven voor Europese wedstrijden van seizoen 2020-2021. Landstede staat weliswaar eerste en zou daardoor het recht hebben om voor de Champions League te kiezen. Echter: het topsportcentrum in Zwolle heeft daar niet de capaciteit voor. Het zou daarom logisch zijn als Donar dat recht krijgt toegewezen, daar de Groningers in MartiniPlaza spelen dat wel genoeg toeschouwers herbergen kan. Voorts zal de bekerfinale verplaatst worden naar het begin van het nieuwe seizoen. De Supercup komt daarmee te vervallen.

Jan Weeber