Groningen helpt ondernemers nieuw verdienmodel zoeken in coronatijd

Ondernemers en bedrijven die worden geraakt door het coronavirus, kunnen met financiële steun van de gemeente Groningen op zoek naar nieuwe verdienmodellen.

Dat is onderdeel van een pakket van tien maatregelen waarmee de gemeente het lokale bedrijfsleven door de crisis wil loodsen. Groningen zet een pot van 250.000 euro klaar waaruit ondernemers een bijdrage kunnen vragen om alternatieve inkomsten aan te boren nu veel van hen noodgedwongen de deuren hebben gesloten.

Telefoon bij ondernemersloket staat roodgloeiend

Sinds de crisis is uitgebarsten, wordt de gemeente overstelpt met vragen van ondernemers die zich zorgen maken. Bij het noodloket komen dagelijks tientallen telefoontjes binnen. In twee weken tijd klopten ruim duizend ondernemers aan voor bijzondere bijstand, nu het rijk de mogelijkheden daarvoor heeft verruimd. Normaal ligt dat op hooguit vijftien aanvragen per week.

Het eigen steunpakket is aanvulling op de noodmaatregelen die het kabinet landelijk heeft ingesteld, zegt wethouder Paul de Rook. Alle zeilen moeten nu worden bijgezet, ook lokaal. ,,Alleen al in de binnenstad zijn omzetdalingen van 75 procent of meer geen uitzondering. Deze crisis heeft een enorme impact.’’

Het steunpakket richt zich onder meer op hulp aan ondernemers die hun focus nu versneld proberen te verleggen naar internet. Vooral horecabedrijven die op last van het kabinet op slot zijn gegaan, hebben de afgelopen week al op grote schaal online bezorg- en afhaaldiensten opgezet. Groningen wil die ontwikkeling nu actief financieel stimuleren.

Ook winkeliers kunnen een beroep op de gemeente voor het opzetten van nieuwe activiteiten om hun omzetverlies door de crisis te compenseren. Zij kunnen onder meer versneld aanhaken bij het digitale warenhuis waar de Groningse binnenstadondernemers zich gezamenlijk op presenteren: https://warenhuis.groningen.nl/.

Voorlopig geen logies- en andere belastingen

Het steunpakket voorziet verder onder meer in uitstel van de logiesbelasting en de precario-vergoeding voor uitstallingen of terrassen. Nieuwe heffingen worden voorlopig niet opgelegd. ,,Ondernemers overleggen nu massaal met hun bank hoe ze het hoofd boven water moeten houden. In deze fase willen we even geen nieuwe aanslag op de mat laten ploffen.’’

Verder schiet Groningen bedrijven en instellingen te hulp met wie ze zelf zaken doet. Zo gaat de gemeente haar uitstaande rekeningen nu zo snel mogelijk voldoen. Ook opdrachten aan zelfstandigen en ingehuurde flexwerkers worden nu betaald, óók als de klus zelf moet worden uitgesteld vanwege de coronamaatregelen.

Ook als huurbaas komt de gemeente bedrijven en instellingen tegemoet. Als zij in geldnood raken door de coronamaatregelen, kunnen ze drie maanden uitstel van betaling aanvragen. Instellingen die voor de gemeente werken, bijvoorbeeld in de zorgsector, kunnen een voorschot vragen op hun subsidie om betalingsproblemen te voorkomen.

Ook aandacht voor sportclubs en evenementen

Ook met sportverenigingen die de huur moeilijk kunnen opbrengen nu alle competities en trainingen stil liggen, gaat Groningen in overleg over een oplossing. Verder krijgen organisatoren van afgeblazen festivals en evenementen het geld voor vergunningaanvragen terug,

Het steunpakket is ,,een eerste aanzet’’ om de corona-klap voor het lokale bedrijfsleven op te vangen, zegt De Rook. ,,Ondernemers hebben nu een horizon tot 6 april, als de noodmaatregelen van het kabinet eindigen. Als dat verder opschuift zullen we kijken of meer steun nodig is de komende maanden.’’ De wethouder roept ook banken, vastgoedeigenaren en opdrachtgevers op om ondernemers die in de knel zitten, zo veel mogelijk bij te springen.