Beschermingsmaskers zijn goud waard in Martiniplaza (en er is ook een schreeuwend tekort aan overschorten)

Normaal staan mensen er in de rij voor een optreden of om Donar te zien spelen. Nu komen mensen naar MartiniPlaza om spullen te brengen; beschermingsmateriaal in de strijd tegen corona.

Mondmaskers, beschermingsbrillen, vuurwerkbrillen, wegwerphandschoenen, desinfectiemiddelen, medische overalls en overschorten, waar een schreeuwend tekort aan is. De Middelenbank Zorg Noord-Nederland die is opgezet in MartiniPlaza in Groningen kan het allemaal gebruiken. Particulieren, ondernemers, instellingen en organisaties die iets willen schenken kunnen er elke middag tussen 12.00 en 16.00 uur terecht (behalve zondag).

Het begint te stromen

Eind vorige week is met de inzameling van persoonlijke beschermingsmiddelen begonnen. ,,Het begint nu echt binnen te stromen’’, zegt Jintiene Zeilstra van de Middelenbank. ,,We verzamelen voor de eerstelijnszorg. Huisartsen, verloskundigen, thuiszorg en verzorgingshuizen.’’

In het grote complex staan twintig vrijwilligers (mondkapjes voor, handschoenen en een felblauw overschort aan) klaar om alles op gepaste wijze in ontvangst te nemen. ,,Mensen moeten de spullen veilig kunnen brengen en onze vrijwilligers moeten al het materiaal veilig kunnen ontvangen.’’

Keuring en controle

Steeds meer mensen melden zich om te helpen. Woensdag werden opnieuw twee nieuwe vrijwilligers geïnstrueerd en geïnstalleerd.

Van iedere bezoeker worden de contactgegevens genoteerd. Alle ingeleverde spullen worden zorgvuldig gecontroleerd en gekeurd en gaan vervolgens 48 uur in quarantaine in het magazijn. ,,We nemen geen enkel risico.’’

Zeilstra: ,,Een van de eersten die iets kwam brengen was een Chinese jongen die hier studeert. Hij komt uit Wuhan, waar het coronavirus uitbrak, en had van zijn ouders mondmaskers opgestuurd gekregen. Die wilde hij ons graag geven.’’

Handschoenen en overschorten

Soms komen er firma’s langs die wat willen brengen. Soms zijn het particulieren die nog wat hebben staan. „We kregen een doos binnen vol overschorten. De doos zelf zat helemaal onder het stof, zolang had het bedrijf het al ergens liggen. De overschorten zelf zijn piekfijn in orde”, zegt een van de vrijwilligers.

Marijke van Egmond komt binnenstappen met een klein tasje. Daarin zitten twee dozen latex handschoenen. „Die liggen al heel lang in mijn kast en ik doe er niets mee”, legt ze uit. Op deze manier draagt zij ook haar steentje bij.

Keur aan mensen

De inzamelingsactie is een breed samenwerkingsverband van de veiligheidsregio Groningen, het ROAZ, het Rode Kruis, Martini Ziekenhuis en het UMCG,. ,,Het gaat vooral ook om het herverdelen van beschikbare middelen’’, vertelt Zeilstra die een keur aan mensen binnen ziet komen.

,,Bedrijven die via hun contacten in China spullen hebben weten te krijgen, particulieren die een doosje maskers brengen, een jongedame bracht een half flesje desinfecterende alcohol, zorgverleners komen met materiaal dat na desinfectie en controle hergebruikt kan worden. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Waar vooral behoefte aan is? Nou vooral FFP2 en FFP3 beschermingsmaskers en disposable overschorten zijn goud waard.’’

Vuurwerkbrillen

Niet alleen in Martiniplaza worden spullen ingezameld. Overal zijn winkels, instellingen en particulieren met inzamelen begonnen.

Zo heeft Anita Bruins uit Veendam (Beneden Dwarsdiep 9) een krat voor de deur staan waar mensen een vuurwerkbril kunnen deponeren. Bruins is verpleegkundige in het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) in Scheemda.

Buiten bij de Welkoop in Winschoten staat sinds dinsdagmiddag ook een kist. ,,Het is een spontane actie’’, zegt filiaalmanager Goos Kuperus. ,,Afgelopen zaterdag hebben we 2700 vuurwerkbrillen gedoneerd aan de UMCG Ambulancepost in Tynaarlo. Die hadden we liggen in ons depot in Vlagtwedde. Aan het eind van het jaar kijken we wel weer hoe we onze voorraden aan kunnen vullen. Dat is nu niet belangrijk. Nadat we onze eigen voorraden hadden geschonken vonden we het een goed idee om ook anderen te vragen om mee te helpen.’’

Alles weg

Annet Drenth van vuurwerkverkoop Wim’s Pandjeshuis in Veendam is door haar voorraad vuurwerkbrillen heen. Dagen geleden al doneerde ze 600 vuurwerkbrillen aan het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen.

Vuurwerkverkoper Jan Musch uit Finsterwolde heeft ook niks meer liggen. Hij verwijst door naar vuurwerkgroothandel Cafferata in Uden. Daar koopt hij zijn vuurwerk en -brillen. ,,Alle 100.000 brillen die we op voorraad hadden zijn weg. De brillen zijn gegaan naar ziekenhuizen en zorginstellingen’’, zegt een medewerker.

Dozen vol

Een grijze camper stopt voor de deur van MartiniPlaza. Bernadet Hagenberg en Wouter Schoonman stappen uit. Of er een karretje is waarmee ze wat spullen naar binnen kunnen brengen? Die is er. „Een collega van mij bij het UMCG heeft contact gehad met een Welkoop in de buurt. Die winkel heeft dit gedoneerd”, vertelt Hagenberg terwijl ze behendig grote dozen uit de camper tilt.

Op de doos staat met grote letters ‘vuurwerkbrillen’. Met een beetje hulp wordt de boel naar binnen gerold, het magazijn in, om over 48 uur verdeeld te worden onder de zorginstellingen die het nodig hebben.