Meest voorkomende toedrachten verkeersongelukken

Aangeboden door: HoyHoy

Op 11 maart 2020 gebeurden er twee ongelukken vlak na elkaar op de A7 tussen Winschoten en Scheemda. Drie van de vier bestuurders kwamen er zonder kleerscheuren vanaf, maar bij het tweede ongeluk raakte een automobilist gewond, waarna hij naar het ziekenhuis werd overgebracht. Wat de toedracht was van de twee ongelukken, was niet direct bekend. Waardoor ontstaan de meeste ongelukken?

Negeren van de tweesecondenregel

Als men ongelukken in het algemeen beschouwt, zijn er een paar oorzaken die regelmatig worden aangewezen als toedracht van een ongeluk. In veel gevallen gaat het om handelingen die bestuurders uitvoeren die eigenlijk vermeden moeten worden of zelfs verboden zijn. Zo zijn er veel bestuurders die zich niet aan de tweesecondenregel houden. Wanneer de voorligger plots op de rem trapt, ontstaat er al snel een kop-staartbotsing en, ingeval de achterliggers ook de tweesecondenregel niet hanteerden, een kettingbotsing.

Afleiding in de auto

Een andere vaak aangewezen oorzaak is afleiding in de auto. Een bestuurder is gezellig met zijn bijrijders aan het kletsen, zet even een andere radiozender op of eet/drinkt/rookt in de auto. Dit zijn allemaal afleidingen die toegestaan zijn, maar toch tot een ongeluk kunnen leiden. Iemand die zijn focus heeft op het vinden van het favoriete radiostation, kan een reactie van zijn voorganger makkelijk missen, met alle gevolgen van dien. Natuurlijk is de verboden afleiding, de mobiele telefoon, ook nog steeds een probleem op de Nederlandse wegen. 10 procent van de automobilisten zegt wel eens niet handsfree te bellen, wanneer ze achter het stuur zitten. 12 procent zegt zelfs weleens berichtjes te versturen tijdens het rijden, terwijl vrijwel iedere automobilist het er over eens lijkt te zijn dat dit gevaarlijk is.

Afleiding buiten de auto

Ook afleiding buiten de auto kan tot gevaarlijke situaties leiden. Een automobilist ziet een ongeluk gebeuren op de andere weghelft en is hier zo erg door gegrepen dat hij prompt op zijn voorganger knalt, die ook werd afgeleid. Daarnaast kan een te vertrouwde weg voor problemen zorgen. Automobilisten gaan dagdromen of vallen bij oververmoeidheid soms zelfs in slaap achter het stuur.

Niet alles kan voorkomen worden

Veel auto-ongelukken zouden door veiliger rijgedrag voorkomen kunnen worden. In 2018 vielen er 678 verkeersdoden en dat zijn er natuurlijk 678 teveel. Soms is er echter geen schuldige aan te wijzen. Iemand wordt onwel achter het stuur, de weg is spekglad of een hert springt plots uit de bosjes. Daarom is en blijft autoverzekeringen vergelijken belangrijk. Op deze manier kan men, zonder maandelijks teveel kwijt te zijn, een passende verzekering vinden. In het geval van een ongeluk is een goede, passende verzekering, een kleine opluchting. Niet alleen de beste prijs kiezen, maar ook de juiste dekking is daarom wijsheid.