Zo verlaag je je energierekening

Aangeboden door: HomeDeal

Nu 2020 is aangebroken, is het belastingdeel van de energierekening van huishoudens omlaag gegaan in vergelijking met 2019. De reden hiervoor is dat het kabinet duurzaam energiegebruik wilt stimuleren. Daarom is de belasting op elektriciteit omlaag gegaan en op aardgas lichtelijk verhoogt en dit blijft ook geleidelijk stijgen.

Daarnaast gaan bedrijven meer meebetalen. Een lichte vermindering is natuurlijk fijn, maar het is nog fijner wanneer je meer weet te besparen. Lees daarom dit artikel, hoe je nog meer weet te besparen op je energierekening. 

Kleine dagelijkse handelingen

Wanneer je je routine handelingen duurzamer gaat uitvoeren, is het al mogelijk om te besparen op je rekening. Bijvoorbeeld het verwarmen van water kost veel energie en wordt bij veel huizen nog met aardgas gedaan. Probeer daarom een minuut minder lang of een paar graden kouder te douchen, de afwasmachine te laten draaien op een lagere temperatuur, wassen op 30 in plaats van 40 graden of koken met de deksel op de pan. Laat daarnaast je kleding drogen aan een rek en gebruik geen droger en zet apparaten volledig uit in plaats van de stand-by modus te gebruiken. Je gaat merken dat kleine handelingen al een flink verschil maken op de uiteindelijke rekening. 

Begin met opwekken 

Waarom betalen voor energie als er ook de mogelijkheid is om het zelf op te wekken? Uiteraard heb je hier wel een investering voor nodig, maar de meeste investeringen verdien je op termijn weer terug. Schaf bijvoorbeeld zonnepanelen aan die je gemiddeld in 10 jaar hebt terugverdiend. Een ander idee is om een warmtepomp te overwegen, hiermee verwarm je je woning op een duurzame manier zonder gas. Een warmtepomp trekt warmte uit de grond en lucht en gebruikt dit in het huis. Ook een warmtepomp verdien je op de lange termijn terug, waardoor dit ook een interessante optie is voor het verlagen van je energierekening. 

Isoleer je woning

Besparen en zelf opwekken is goed om te doen, maar je wilt wel de warmte die opgewekt is, behouden in je woning. Hiervoor heb je goede isolatie nodig. Om je huis goed te isoleren, is het verstandig om niet overal de goedkoopste variant van te kiezen. Een voorbeeld hiervan zijn je kozijnen en ramen. Neem je goedkope kozijnen met goedkoop enkel glas? Dan ga je merken dat de isolerende werking hiervan erg laag is. Stel nou dat je gaat voor aluminium kozijnen met driedubbel glas, merk je dat dit vele malen beter isoleert. Uiteraard is dit wel een flinke investering, maar er zijn ook tussenwegen. Kijk bijvoorbeeld naar de kunststof kozijnen prijzen in combinatie met dubbel glas. De prijs ligt aanzienlijk lager, maar ook hiervan merk je effect op isolerend gebied.