Drie Groninger vrouwen in actie voor zorg met Groningen Geeft: 'Wat is het hart van mensen toch groot!'

Alle drie zijn ze ernstig ziek geweest en alle drie zijn ze dankbaar voor hoe goed er voor ze gezorgd werd door artsen en ander zorgpersoneel. Nu zorgverleners het zo zwaar hebben vinden Groninger onderneemsters Theresa Hoogland, Diet Daleman en Helene Spork het tijd om iets terug te doen.

,,Wij zijn gezond, omdat de zorg er op een bepaald punt in ons leven alles aan heeft gedaan om ons beter te maken”, zegt Helene Spork, een van de initiatiefneemsters van Groningen Geeft. ,,Dit is het moment om zichtbaar te maken wat een mooi werk er in de zorg geleverd wordt en om iets terug te doen.”

Op hun Facebookpagina verzamelen Helene, Theresa en Diet met Groningen Geeft, dingen – groot en klein – die mensen willen weggeven aan zorgverleners die hard aan het werk zijn vanwege de coronacrisis. Ook wordt iedereen gevraagd namen door te geven van mensen in de zorg die zo’n blijk van waardering verdienen.

De giften stromen binnen, ook van buiten Groningen. Helene: ,,We hebben elk ons eigen netwerk opgeroepen om te geven en vanuit allerlei delen van het land wordt gereageerd. We nemen in het Noorden coronapatiënten op uit de rest van het land, dus het is heel gaaf dat vanuit het hele land wordt bijgedragen”.

Vanuit het hart

Zelf stellen de onderneemsters alle drie een (vakantie)huis ter beschikking: in Friesland, Groningen en Amsterdam. Maar of het nu om een weekend in een vakantiehuis gaat of om een bos bloemen, het gaat erom dat het vanuit het hart komt, zegt Helene. ,,We willen niet ‘gewoon’ een loterij organiseren, maar iets dat van mensen persoonlijk komt. En dat zien we aan de cadeaus die worden gegeven. Gisteravond belde iemand die vroeg of ze een deken mocht haken. Zo ontroerend. Er is iemand die zijn huis op Vlieland voor een week ter beschikking stelt, iemand die een schilderij maakt. Soms zijn de cadeaus groter dan we in materieel opzicht hadden verwacht en soms blijkt het hart van mensen groter dan we hadden durven dromen.”

Goede Vrijdag

De namen van zorgverleners die worden voorgedragen blijven geheim, zodat het straks echt een verrassing voor ze is. Op Goede Vrijdag wordt alles wat is aangeboden verloot onder de mensen die zijn aangemeld en worden gever en ontvanger met elkaar in contact gebracht.

Op de Facebookpagina van Groningen Geeft wordt hier nader over bericht. Mensen zonder Facebook kunnen Helene, Theresa en Diet benaderen via welkom@groningengeeft.nu of 0653701018.