Doe mee met de Kunst op Straatweken van CBK

GRONINGEN Kunst op Straat is van ons allemaal. In Groningen vind je meer dan 450 kunstwerken op straat. Ze staan op straten, pleinen en hangen aan gevels. Het CBK Groningen zorgt voor deze collectie.

Tijdens de jaarlijkse Kunst op Straatweken kun je hier kennis mee maken. Dit jaar is er een iets aangepaste vorm, namelijk een volledig digitale editie. Tot en met 17 april kun je daarom vanuit huis online genieten van de rijke Kunst-op-Straatcollectie.

Stem mee

Met de Kunst-op-Straatprijs kan ook jij een kunstwerk in het zonnetje zetten. Dit jaar is het thema ‘natuur’. Binnen dit thema zijn tien kunstwerken genomineerd. Ga naar www.kunstopstraatprijs.nl en stem voor vrijdag 10 april op jouw favoriet.

Fotochallence

Daarnaast is er een fotochallenge. Het CBK daagt je uit op zoek te gaan naar een mens, dier of ding dat als kunstwerk een plekje in jouw straat verdient. Omdat het mens, dier of ding zo bijzonder is of omdat het zo perfect bij de straat en haar bewoners en gebruikers past. Zet het zo mooi mogelijk op de foto. En fotografeer het zo dat het lijkt alsof het buiten staan, denk bijvoorbeeld aan binnen bij een raam met uitzicht op jouw straat.

Instagram

Deel de foto op Instagram met #kunstopstraatchallenge en zet er ook bij in welke categorie je meedoet #totenmet12 of #13enouder. Heb je geen Instagram? Mail je foto dan naar info@cbkgroningen.nl. Doe dat vóór vrijdag 10 april. Op dinsdag 14 april maken we de twee winnaars bekend. Zowel de winnaar in de categorie kinderen (tot en met 12 jaar) als in de categorie tieners en volwassenen (13 jaar en ouder) krijgt een (fotografie)cursus bij Vrijdag cadeau.

De genomineerde werken voor de Kunst-op-Straatprijs:

Vis – Oosterparkwijk

In een stukje verscholen stad en oase van groen in de Oosterpoortwijk vind je Vis van Jan van Baren. Het beeld in de binnentuin aan de Mauritsstraat is gemaakt van brons en marmer en staat op een sokkel. Op verschillende plekken in Groningen vind je ook andere dierfiguren van de kunstenaar.

Werkmanmonument – Heresingel

Abrupt is de stam van deze 5 meter hoge, in brons gegoten boomstam afgekapt. Bomen doen kunstenaar Armando aan oorlog denken; vóór de Tweede Wereldoorlog klom hij als kind nog in bomen terwijl hij ze ín de oorlog moest omhakken. Het kunstwerk aan de Heresingel is een monument voor de Groninger drukker en kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman die aan het einde van de oorlog werd gefusilleerd.

Wervel – Forumgarage

Maar liefst 20 meter lang is de LED-sculptuur in de nieuwe Forumgarage. Op de schermen van het kunstwerk zie je kleurrijke videobeelden die verwijzen naar natuurlijke fenomenen zoals turbulentie en vloeistofdynamica. De vorm van het eind vorig jaar onthulde kunstwerk van kunstenaar Nicky Assmann is geïnspireerd op een tornado.

Kringloop – Stadspark

De zeven platen op de grote speelweide in het Stadspark symboliseren het proces van leven en dood. De eerste plaat ligt nog op het gras maar de volgende platen komen langzaam overeind. Daarna dalen de platen weer tot de laatste plaat weer bijna ligt. Tegelijkertijd nodigt Kringloop uit om te spelen, je kunt op de platen van kunstenaar René de Boer klimmen, eroverheen lopen of eronder schuilen.

Wisent – Noorderplantsoen

De wisent is het grootste dier van Europa, maar helaas is het laatste exemplaar in het wild aan het begin van de vorige eeuw gedood. Na een kleimodel van het dier te hebben gemaakt, bewerkte kunstenaar Wladimir de Vries ruim tien ton aan muschelkalksteen met beitels en mokers. Een zwaar karwei waar hij anderhalf jaar over deed. Sinds 1982 imponeert de Wisent in het Noorderplantsoen.

The rise and fall of nature – Ketwich Verschuurlaan

Wat is de relatie tussen de mens en zijn omgeving? Die vraag staat centraal in het werk van kunstenaar Bas Lugthart. In een park wordt de natuur door de mens in scène gezet. Het tempeltje verwijst hiernaar en verandert het park in een theaterlandschap waarin de bomen, planten en eenden hun eeuwigdurend toneelstuk opvoeren: the rise and fall of nature.

Mysteries van Helperzoom – Helperzoom

Wie dagelijks langs de Helperzoom fietst, zie er sinds november twee levende kunstwerken staan. Kunstenaar Will Beckers maakte vlechtsculpturen van hazelaartakken en cortenstaal waarin eekhoorntjes uit de aangrenzende ecologische zone kunnen schuilen. Door de natuurlijke aard van de kunstwerken, zien Mysteries van Helperzoom er elk jaargetijde weer anders uit.

Grote Kijker – Ten Boer

Op een zes meter hoge ‘Spottershill’ in het Algemeen Begraafpark in Ten Boer zie je een verrekijker van cortenstaal. Door de Grote Kijker van Herbert Koekoek in Ten Boer zie je de skyline van Groningen. Het symboliseert de voormalige bestuurlijke samenwerking toen de twee plaatsen nog gescheiden gemeenten waren.

Phyllotaxis – Stadspark

De phyllotaxis is de spiralende stand van bladeren bij planten en bomen. De richting van de groei gaat volgens een streng groeiprincipe waarvan niet kan worden afgeweken. Ook in het werk van kunstenaar Sjoerd Buisman in het Stadspark zijn de verschillen in lengtes van de onderdelen en de draaiingen ten opzichte van elkaar volgens een natuurkundig principe berekend. Zo ontstaat een natuurlijk evenwicht.

Boomsculptuur – Haren

Een bijzonder schouwspel van natuur en kunst zie je in dit beeld aan de Emmalaan in Haren. Beeldhouwer, fotograaf en schilder Willem van der Schalie maakte er een ruim tien meter hoge abstracte vorm van een boom ín een echte boom. De verschillen tussen de bomen zijn duidelijk, zo steekt de blauwe kleur van de Boomsculptuur fraai af bij het groen van de echte boom.