Groningen laat tweede asielboot aanrukken wegens coronagevaar

Groningen krijgt tijdelijk een tweede asielboot in verband met de coronacrisis. De huidige slaapboot en de opvang in het voormalige F1-hotel zijn te krap om te voldoen aan de 1,5 meter afstand-grens.

Donderdagmiddag meert daarom de Arkona af naast de Amanpuri die sinds 2017 aan de kade van het Eemskanaal ligt. Op dat schip worden ruim honderd asielzoekers opgevangen en in het F1-hotel nog eens bijna zoveel.

Het merendeel van die tweehonderd bewoners verblijft nu op kleine tweepersoonskamers. Bij een besmetting is het risico van verspreiding groot. RIVM en de GGD eisen maatregelen omdat de veiligheid in het geding is. Veel bewoners hebben een zwakke gezondheid.

Wethouder: ‘Bij besmetting vrijwel zeker slachtoffers’

,,Volgens deskundigen bestaat het risico dat bij één besmetting een snelle verspreiding onder de bewoners plaatsvindt’’, zegt wethouder Glimina Chakor. ,,Gezien de kwetsbare doelgroep zou dat volgens medici vrijwel zeker tot slachtoffers leiden.’’

Met de Arkona erbij kunnen de bewoners zodanig worden gespreid dat wél de voorgeschreven anderhalve meter afstand tussen de bewoners in acht kan worden genomen. De tweede boot is voorlopig voor drie maanden besteld.

Justitie breidt ook andere LVV-centra tijdelijk uit

De Groningse asielopvang is sinds vorig jaar maart onderdeel van de Landelijke Vreemdelingen Voorziening, onder leiding van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat betaalt de kosten voor de tweede boot (370.000 euro). Ook in de andere vier steden die deelnemen aan de LVV-proef, kijkt het ministerie naar vergelijkbare maatregelen.

Vluchtelingenorganisatie Inlia die de opvang in Groningen runt in opdracht van gemeente en ministerie, heeft de omwonenden donderdag per brief op de hoogte gesteld van de komst van de Arkona. Voor vragen over de gezondheidsrisico’s is een 24-uurs telefoonlijn geopend.

Reeks maatregelen moet virus buiten deur houden

Inlia probeert het virus met een reeks maatregelen buiten de deur te houden bij haar opvanglocaties. Alle binnenkomende post gaat pas na 24 uur ‘quarantaine’ naar de bewoners en persoonlijk contact tussen medewerkers en bewoners wordt zoveel mogelijk beperkt. Het leefgeld wordt bijvoorbeeld via een luikje uitgereikt

Verder hebben de Vreemdelingenpolitie en de Dienst Terugkeer en Vertrek voorlopig alle activiteiten voor een terugkeer naar het thuisland opgeschort. De LVV-bewoners zijn uitgeprocedeerd of hebben om andere redenen geen recht meer op een plek in de reguliere asielcentra. De opvang is bedoeld om hen van de straat te houden en actief te helpen met een terugkeer.