Drukke Esperantokruising in Groningen gaat vrijdagnacht definitief dicht

De drukke spoorwegovergang Esperatostraat (voorheen: Verlengde Lodewijkstraat) in Groningen gaat vrijdagnacht definitief dicht. Prorail sluit de overweg omdat er een extra spoor bij komt.

Door het vierde spoor, in mei, gaat de overweg in de toekomst waarschijnlijk weliswaar minder vaak dicht. Bovendien hoeft autoverkeer er niet meer langs nu vrijdag de Helperzoomtunnel in gebruik is genomen.

Toch wordt het er volgens Prorail voor fietsers te gevaarlijk met een bredere spoorbaan -en dus een langere oversteek. De spoorbeheerder sluit de overweg komende nacht af. Fietsers en wandelaars moeten de komende jaren gebruik maken van de onderdoorgang bij station Europapark.

Tunnel

Zodra de tijdelijke ringweg is afgebroken (dat duurt nog een paar jaar), komt er een fietstunnel op de plek van de overweg terug. De tunnel ligt voor een deel al klaar onder het spoor, maar fietsers kunnen er niet bij omdat de steunpilaren van de tijdelijke ringweg in de weg staan. Gehandicapte buurtbewoners protesteerden tevergeefs tegen de gang van zaken.