Welke bordspellen moet je in huis halen om de verveling tijdens de coronacrisis te overleven? 'Pandemic is nu heel populair'

Thuisblijvend Nederland speelt massaal spelletjes aan de keukentafel om de coronacrisis door te komen. Maar wat nou als je het rummikubben helemaal zat bent? Of geen Monopoly meer kunt zien? Kim Hoetjes (45) van spelletjeswinkel Wirwar in Groningen deelt haar spelaanraders.

Dat spelletjes en puzzels een populaire manier zijn om verveling tegen te gaan, heeft Hoetjes gemerkt: haar winkel Wirwar draaide de afgelopen tijd als een tierelier. De winkel is nu tijdelijk gesloten, maar gaat 15 april weer open.

Smaken verschillen. Zo verkoopt Hoetjes bij Wirwar 5000 verschillende spellen, puzzels en andere artikelen. Ze zocht negen aanraders voor ons uit. 

<b>Qwixx</b>

,,Qwixx is al vijf jaar het bestverkochte spel van onze winkel’’, vertel Hoetjes. Het spel is een soort combinatie tussen bingo en yatzhee. Wat maakt het zo populair? ,,Je bent altijd aan de beurt. Je hoeft dus niet te wachten of je te vervelen.’’ Bovendien kun je het spel spelen vanaf twee personen, en is het dus ook geschikt wanneer je maar met zijn tweeën thuis zit.

<b>Beverbende</b>

,,Beverbende is vooral populair in Groningen.’’ Het is een kaartspel waarin veel gebluft moet worden, want je mag maar de helft van je kaarten bekijken. ,,Een tactisch spelletje waarin je een beetje geluk moet hebben’’, zegt Hoetjes.

<b>Monopoly Deal</b>

Duurt een potje Monopoly jou vaak te lang? Dan vind je Monopoly Deal misschien wel leuk. ,,Het is een kaartspel, dus iets anders dan de normale Monopoly, maar wel nét zo gemeen.’’ Een potje kost maar 20 minuten, dus kun je er meerdere op een avond doen. Het spelletje is ook nog eens budget-proof: Wirwar verkoopt het voor 7,50 euro.

<b>Pandemic</b>

Dat Groningers hun gevoel voor humor nog niet kwijt zijn, blijkt wel uit de verkoop van Wirwar. ,,Het spel Pandemic, waarin je vecht tegen een pandemie, wordt nu twee keer zo veel verkocht.’’ Los van de toepasselijke naam is het voor Hoetjes een persoonlijke favoriet.

,,Je moet samen vier puzzels op te lossen. Je speelt echt met zijn allen tegen het spel. En als je niet samenwerkt, dan verlies je sowieso.’’ De moeilijkheidsgraad van het spel is aan te passen, en dat maakt het spel ook na vaak spelen nog steeds uitdagend.

<b>Azul</b>

Niet zo’n spelletjesexpert, maar wel zin om een nieuw bordspel te leren? Azul is een leuk spel om mee te beginnen. Met kleine steentjes moet je op het speelbord een mozaiëkmuur bouwen. ,,Een spelletje met een lage geluksfactor, en dus is tactiek heel belangrijk!’’

<b>Wingspan</b>

Heb je wat meer tijd om rustig een spelletje uit te vogelen? Dan is Wingspan een aanrader volgens Hoetjes. Als vogelliefhebber probeer je de beste leefomstandigheden voor de vogels in je opvangcentrum te creëren. ,,Een pittig spel, echt een hersenkraker. Maar erg leuk want het spelletje is iedere keer weer anders.’’

<b>Patchwork</b>

Als je maar met zijn tweeën bent, is lang niet ieder spel geschikt. Patchwork wel. Dat bordspel is bedoeld voor twee. In het spel moet je met zoveel mogelijk tegels een lappendeken vormen. ,,Dat klinkt misschien heel gezapig, maar het is super leuk en tactisch. Er zijn zelfs kampioenschappen voor’’, aldus Hoetjes.

<b>De Vos in het Bos</b>

Ook De Vos en Het Bos is bedoeld voor twee personen. ,,Het is een soort klaverjassen, maar dan met zijn tweeën.’’ Geen moeilijk spel, maar wel eentje die je inschattingsvermogen op de proef stelt. ,,Het is echt een spel wat je keer op keer op keer wilt spelen.’’

<b>Guillotine</b>

,,Guillotine is een kaartspel waarin de spelers de bad guys zijn’’, vertelt Hoetjes. Het speelt zich af in de Franse revolutie en het doel is om zoveel mogelijk Franse edelieden te onthoofden. Ook kun je het je medespelers knap lastig maken. ‘’Een makkelijk spel, met een beetje flauwe humor.’’