Donar en de hoop die doet leven

GRONINGEN Dezer dagen zouden er door de basketballers van Donar veel thuiswedstrijden gespeeld worden in MartiniPlaza. Dat heeft alles te maken met het onevenwichtige speelschema in deze tak van sport.

Waar de supporters van FC Groningen kunnen rekenen op een uitwedstrijd in de ene week en een thuiswedstrijd in de daarop volgende, daar is het kommer en kwel qua planning in de DBL, de basketbaleredivisie. Dat ligt niet zozeer aan de clubs, maar aan de beschikbaarheid van de diverse sporthallen in het land.

En zo kan het voorkomen dat er een serie uitwedstrijden moet worden afgewerkt, voordat de fans weer eens naar de thuishal kunnen komen voor een avondje Donar. Het kan zelfs zo gek verlopen, dat de ploeg een maand lang niet in Groningen is te bewonderen en dat er dan een periode volgt van drie thuisduels in één week.

Hoge opkomst

Voor het Donar-bestuur betekent dit dat er soms weken geen recettes binnenkomen, terwijl tijdens andere perioden het geld binnenstroomt. Dat laatste is een geluk, omdat de club een grote schare aan trouwe fans heeft. Immers, bij veel thuiswedstrijden achter elkaar gepland, kan het aantal bezoekers dalen, omdat men nog maar kortgeleden bij Donar is geweest. De Groningse club kan evenwel bogen op een toeschouwersaantal van 3300 per wedstrijd. Een in Nederland ongekend hoge opkomst.

Echter, het ongelijke speelschema betekent dit jaar voor de club een stevige strop. Het bestuur van de DBL heeft vanwege de coronacrisis, geheel terecht, tijdig besloten de competitie te beëindigen. Waar andere clubs in het afgewerkte deel daarvan veel thuiswedstrijden hebben gespeeld, daar geldt voor Donar het omgekeerde. Daardoor zijn er naar verhouding beduidend minder mensen langs de loketten van Martiniplaza geweest. En zijn er veel inkomsten aan de neus van het bestuur voorbij gegaan.

Het gevolg is dat de club, voorafgaand aan het volgende seizoen, moet snoeien in de kosten en de begroting naar beneden bijgesteld zal moeten worden. Dat doet het evenwel vol vertrouwen, zo liet secretaris Gert-Jan Swaving weten. Hij doelt daarbij op de trouwe achterban, waarvan hij verwacht dat zij geen restitutie op aangeschafte toegangskaarten zal vragen. Eigenlijk in tegendeel. Hij hoopt dat de fans hun vertrouwde en ware gezicht zullen laten zien door volop in te schrijven op de seizoenkaarten, en vooral de iets duurdere Goldcards, voor volgend seizoen.

Businessclub

Die trouw zal ook de grote businessclub (ongeveer 250 bedrijven) moeten tonen. Een club gevormd door ondernemers, die hopen niet al te veel schade op te lopen van de coronacrisis. Ook zij tonen al jaren hun trouw aan de club en de secretaris hoopt van harte dat zij in staat zullen zijn dat in de toekomst te kunnen blijven doen.

Het mag een ongelukkig toeval heten dat er op de splinternieuwe basketbalvloer nog geen wedstrijd is gespeeld. De coronacrisis heeft daar een dikke rode streep door gezet. Alles en iedereen wacht nu af hoe lang de pandemie zal voortduren. In de hoop dat er, na de zomer en in goede gezondheid, een nieuwe start gemaakt zal worden, zoals diverse spelers, waaronder Thomas Koenis op internet uitsprak. Dat geldt voor Donar, maar ook voor FC Groningen en Lycurgus en al die andere sportclubs die Groningen rijk is. Hoop doet leven.

Jan Weeber