Donar: geen basketbal zonder publiek

GRONINGEN Basketbal is niet alleen een sport, maar ook een gezellig en spannend avondje uit. Ook bij Donar.

Wie een basketbalwedstrijd van Donar heeft meegemaakt in MartiniPlaza, weet dat daar altijd een bijzondere sfeer hangt. Enerzijds komt dat door de entourage, anderzijds doordat zoveel fans elkaar al jaren kennen en spreken, en niet zelden ook buiten de speelhal met elkaar optrekken.

Totaalbeleving

Op het tijdstip dat Donar speelt is er niets achter de hand gehouden om de tegenstander te imponeren. Zo tonen banieren de grote prestaties van de club: zeven landskampioenschappen, zes NBB bekers en drie Supercups. Ook hangen er levensgrote vlaggen met daarop de helden van de thuisclub. Op een videoscherm wordt informatie getoond over de club en rond het veld bestaat de boarding uit LED-schermen, die voortdurend de boodschappen van sponsoren toont. Betreedt de thuisploeg de arena, dan gebeurt dat met enerverende muziek en aankondigingen door een speaker, met oplaaiende vlammen en cheergirls die een erehaag vormen.

Supportersvereniging

De club heeft een levendige supportersvereniging, bestaand uit ruim driehonderd leden. Zij verzorgt busreizen naar uitwedstrijden, maar ook sfeeracties in MartiniPlaza. Een vast onderdeel daarvan wordt gevormd door trommelaars, die geluid produceren op momenten dat het thuisteam dat even nodig heeft in de wedstrijd. Zij zwepen het publiek op dat meeklapt, stampt en juicht. Enkele leden beheren een online Donarmuseum, waar de hele geschiedenis van de club is terug te lezen.

Cheergirls en mascotte

Zeer geliefd bij de jeugd is Thunder, de mascotte van de club. Deze witte tijger vertoont de nodige kunstjes en in de Play-offs kan het voorkomen dat hij, aan een kabel hangend, uit het dak van MartiniPlaza komt vallen. In een lichtgevend pak en met een bliksemflits in de hand. Ook danst hij geregeld mee met het dansteam van The Legacy, een groep enthousiaste meiden dat stille momenten, zoals time-outs, opvult met opzwepende muziek en snelle danspassen.

Pauzespel en parachutes

Zelfs het enige rustmoment van de avond wordt opgevuld met een wedstrijd. Uitgekozen fans mogen dan, vanaf verschillende posities, op een basket schieten. Wie de meeste punten haalt mag dat bovendien vanuit de middencirkel proberen. Voor de seizoenswinnaar is er een vette prijs te winnen, namelijk een reis naar een wedstrijd in de Amerikaanse profcompetitie, de NBA. Ook kan het gebeuren dat er uit de nok van MartiniPlaza parachuutjes komen neerdalen, met kleine prijsjes voor het hondstrouwe publiek. Een ander spel is gewonnen door fans die plaats mogen nemen in The Best Seats Of The House.

Zonder publiek

Dit alles overziend kan er niet anders geconcludeerd worden dat deze tak van sport niet zonder publiek gespeeld kan worden. Toeschouwers die bovendien in grote getale voor de recettes zorgen, die het mogelijk maken een competitief team te vormen. Daarom hebben de gezamenlijke eredivisieclubs besloten niet met de competitie te starten totdat er toeschouwers bij aanwezig kunnen zijn. Hoe een en ander zich verder ontwikkelt zal de tijd moeten uitwijzen. Het bestuur van Donar is er veel aan gelegen fans en sponsoren tijdig van de te nemen coronamaatregelen op de hoogte te stellen.

Jan Weeber