Thuiswerken: tips om veilig én snel te werken

Aangeboden door: Pricewise

Veel Hareners zijn vanwege corona en de daarbij behorende maatregelen thuis aan het werk. De providers KPN, Vodafone-Ziggo en T-Mobile zien op hun netwerken ook een flinke stijging van het telecomverkeer.

Als men vanuit huis werkt, dan is het wel belangrijk dat er een goede internetverbinding is. Toch ervaart 54% van de Nederlanders problemen met het thuisnetwerk. Dat blijkt uit onderzoek van OnePoll.

Problemen met internetverbinding

Ongeveer 20% van de respondenten zegt dat zij geen of een zeer zwak signaal in sommige delen van het huis te heeft. Ruim 14% geeft aan soms zelfs helemáál geen verbinding te hebben. Dit is vooral 's avonds het geval wanneer er veel mensen tegelijk op het internet zitten. Uit het onderzoek bleek namelijk dat 69% van de respondenten het internet tussen 18.00 uur en 22.00 uur gebruikt. Ruim 22% van de respondenten vindt het niet acceptabel als hun internetverbinding er langer dan een minuut uit ligt. En dat is logisch, want naar verwachting zal thuiswerken in de toekomst steeds meer de norm zijn. Uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) blijkt dat werkgevers denken dat thuiswerken ook na de crisis onderdeel blijft van de werkcultuur. Het is dus belangrijk dat thuiswerkers een goede en stabiele internetverbinding hebben.

Wifi-signaal versterken voor optimale ontvangst

Ongeveer een derde van de respondenten gebruikt speciale hardware om de signaalsterkte thuis te verbeteren. Van deze groep gebruikt 87% een wifi-versterker of -repeater. Daarnaast zijn er ook nog andere manieren om het wifi-signaal te verbeteren. Zo helpt het soms om de router op een andere plaats te zetten. Het liefst vrijstaand en zo hoog mogelijk in een ruimte. Daarnaast kan het ook geen kwaad om regelmatig de internetsnelheid te meten. Dat kan bijvoorbeeld op de website speedtest.nl. Daar kan men eenvoudig de download- en uploadsnelheid meten. Tot slot kan het ook zo zijn dat de bewoner een internetabonnement heeft met te weinig Mb/s voor zijn of haar persoonlijke situatie. Door internet en tv vergelijken kunnen zij op zoek gaan naar een ander abonnement.

Veilig thuiswerken

Ongeveer 13% van de ondervraagden gebruikt publieke wifi-hotspots voor zakelijke doeleinden op het internet. Dat is erg opvallend, want dit brengt de nodige veiligheidsrisico’s met zich mee. Zo kunnen er datalekken ontstaan waarbij hackers eenvoudig bij bedrijfs- of klantgegevens kunnen komen. Het is erg belangrijk dat het thuiswerken op een veilige manier gebeurt. Allereerst is het belangrijk dat een openbaar netwerk wordt beveiligd met een VPN. Daarnaast is het ook raadzaam om een antivirus en antimalware software op de laptop of computer te installeren. Ook een goede firewall is van essentieel belang om veilig vanuit huis te werken. Tot slot is het verstandig om contact op te nemen met de IT-afdeling van het bedrijf waar men werkzaam is. Zij weten als geen ander hoe er veilig vanuit huis gewerkt kan worden.