World Bicycle Day | Herinnerings in beeld

GRONINGEN De geschiedenis van Groningen in beeld gebracht door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Deze week: World Bicycle Day.

Iedere dag is er zo wel wat, maar dat geeft niet. Je kunt altijd nog gaan fietsen. Op ons favoriete vervoermiddel de stad uit of even kijken in een wijk waar je anders nooit komt. De laatste tijd word je dan vaak elektriek voorbij gezoefd. En waar komt die stroom vandaan?, denk ik dan. Ga toch écht fietsen! Ach, alles verandert…

De Wereld Fiets Dag is door de Verenigde Naties in het leven geroepen. Nog voor het internationale karakter van de dag tot mij doordrong, selecteerde ik deze fietser, pedalerend op? Ja, de zuidelijke ringweg natuurlijk! Met overduidelijk de Papiermolen op de achtergrond. En, voor de fijnproevers topografie: hoe heet dit gedeelte van de ring officieel? Jawel, Weg der Verenigde Naties, straks Bak VN onder het Zuiderplantsoen. Tis wat.

Die speciemolen laat onze fietser gerust rechts liggen, dat is niet zijn pakkie an. En bovendien staan de kruiwagens al in de nachtstand. Hij gaat gewoon even naar een ouwe kennis in de Oosterpoort. In z’n nieuwe flat aan de Laan van de Vrede had ie zitten dubben wat nou nog maar de kortste weg was. En toen had hij dat Willy-Wortel-moment (lampje!) gehad. Die lap asfalt voor z’n deur was allang droog. En waarom zou hij als fietser altijd maar die losliggende tegels moeten trotseren? King of the road had hij zich gevoeld.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl.

Michael Hermse