Horeca Groningen rebelleert tegen corona-terrasbeleid. Eilandterrasjes uitgestald langs het hele Zuiderdiep

Horeca-zaken aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen hebben maandag hun terrassen opgesteld zoals ze oorspronkelijk van plan waren. De RIVM-regels worden opgevolgd, de ‘3,5-meter’-regel van de gemeente Groningen genegeerd.

Afgelopen vrijdag, drie dagen voor de heropening van de terrassen, werd de Groningse horeca op de hoogste gesteld van het beleid dat de gemeente had uitgestippeld. Eén regel was daarbij een doorn in het oog: café’s en restaurants zouden hun terras tot maximaal 3,5 meter van de trottoirrand mogen opbouwen.

Volgens de gemeente een noodzakelijke maatregel om genoeg loopruimte voor voetgangers te houden. Maar voor de ondernemers sloeg het nieuws hard in. Vooral aan het Gedempte Zuiderdiep bevinden zich veel zaken die zich geen raad meer weten: ,,Wij zijn woest’’, liet uitbaatster Susan Huitenga van speciaalbiercafé MOUT weten. ,,Binnen de regels van de gemeente kan ik straks misschien net twee tafeltjes kwijt.’’

‘Iedereen zet de terrassen buiten’

Maandagmiddag hebben de meeste horecazaken hun terras wel degelijk compleet uitgestald. Ook Wadapartja heeft de tafeltjes en stoelen aan het fietspad staan. ,,We hebben het eilandterras gewoon opgesteld. Elders in de stad zagen we hetzelfde gebeuren’’, vertelt mede-eigenaar Gezinus Winters.

Hij benadrukt dat verder alle RIVM-regels in acht worden genomen: ,,Er staat anderhalve meter tussen de tafeltjes. Na iedere gast desinfecteren we de tafels en menukaarten. Ook doen we een gezondheidscheck.’’

Dinsdag gaan de ondernemers aan het Zuiderdiep collectief in gesprek met de gemeente: ,,We willen een eenduidig beleid’’, aldus Winters, die uiteraard zijn terras uit wil kunnen blijven stallen.