Horecabaas Laurens Meyer euforisch na heropening terrassen: 'Deze week nog onbeperkt naar café of restaurant. Tweede pinksterdag is het bewijs dat het kan'

Bijna een nationale feestdag, in ieder geval een historische horecadag. Horeca-ondernemer Laurens Meyer, de baas van onder meer De Drie Gezusters in Groningen, vindt dat de intelligente lockdown van de Nederlandse horeca bewijst dat 'we weer snel naar normaal kunnen'.  ,,Deze week nog!”

Wat Meyer betreft kondigt premier Rutte snel aan dat het land weer onbeperkt naar café of restaurant mag.

,,Tweede pinksterdag is het bewijs. Overal in het land gedragen mensen zich, verloopt alles volgens protocol en met fatsoen. We hebben met z'n allen een heerlijke dag, er wordt weer wat verdiend: hier zat iedereen op te wachten. En kijk eens wat er in Amsterdam op de Dam gebeurt. Duizenden mensen die netjes actie voeren tegen politiegeweld in Amerika. Da's toch onvoorstelbaar mooi!”

De Bredase horecamagnaat, eigenaar van vijftig gelegenheden verspreid over het land, is euforisch bij de beperkte heropening van de branche. ,,Superblij. Natuurlijk zullen er excessen zijn, gaat het nog ergens fout. Maar als je de berichten hoort, als ik zie hoe het overal toegaat, kunnen we dat samen aan.”

Applaus

Hij begon deze maandag zijn rondje in thuisstad Breda, waar Meyer tien bedrijven runt en verpacht. ,,Twaalf uur en sommige terrassen meteen vol. Zonder reserveringen voor buiten, want terrassen moeten het vooral van spontaniteit hebben. En als ze langer willen blijven zitten, zijn ze welkom."

Personeel in Enschede stuurde hem filmpjes. Van kerkklokken die om twaalf uur's middags begonnen te luiden. Van terrasgangers die applaudisseerden terwijl de eerste bestelling nog moest doorkomen. ,,En zo ging het overal. Blije mensen. Personeel helemaal happy. En toch alles relaxed. Kippenvel kreeg ik daarvan.”

'Tempo maken'

Meyer zag het in Tilburg, Eindhoven, Venlo en Den Haag. En tijdens zijn laatste stop, in Groningen. Dinsdag staan zaken van hem in Beverwijk, Schagen, Scheveningen en Delft op het programma. ,,We moeten dóór, tempo maken, schade inhalen. Gelukkig hebben we nu prachtig weer. Maar wat is het na woensdag? Stel dat het weer omslaat. Daarom moet álles zo snel mogelijk open. Geen beperkingen, wél maatregeken.”

Dus wat hem betreft niet wachten tot 1 juli, wanneer volgens de huidige verordeningen de Nederlandse horeca binnen van 30 naar 100 mensen mag opschalen. ,,Onzin, veel te laat, nergens goed voor. Zie deze heropening, zie de Dam: de meeste mensen weten zich te gedragen en de horeca snapt nu heus hoe we dit samen moeten handelen. Als het regent op het terras, kun je nu maar met dertig man naar binnen. Is de horeca terug naar af.”