Vanavond demonstratie op Grote Markt tegen 'anti-black violence'. 1300 mensen tonen interesse of zeggen te komen

Verschillende maatschappelijke organisaties houden vanavond van 18.00 tot 19.00 uur een sit-in op de Grote Markt. Met de demonstratie willen ze aandacht vragen voor het geweld tegen zwarte mensen in Europa en Amerika. Op Facebook geven bijna 500 mensen aan te komen, nog eens dik 800 zijn geïnteresseerd.

Aanleiding van de demonstratie is de moord op George Floyd. De zwarte Amerikaan werd vermoord doordat een politie-agent minuten lang zijn knie in de nek van Floyd drukte. Het overlijden van Floyd zorgt in Amerika voor een golf aan protesten, waarvan velen vredig verlopen maar enkelen ontaarden in rellen. Ook in Amsterdam werd maandag gedemonstreerd voor hetzelfde doel, met als gevolg dat ongeveer 5.000 mensen op de Dam stonden. En dan niet op 1,5 meter van elkaar.

Amsterdamse taferelen?

Volgens burgemeester Femke Halsema was de demonstratie te belangrijk om niet door te laten gaan vanwege corona, en de politie was er niet op berekend dat er zoveel toestroom zou zijn. Of het ook in Groningen zo ver komt, is de vraag.Inmiddels staat de teller voor het protest in Stad op ongeveer 1300 mensen die interesse hebben of zeggen te komen. Met die aantallen is het allicht mogelijk om 1,5 meter afstand te bewaren. Daarnaast neemt de organisatie, die in handen ligt van Black Ladies of Groningen, Groningen Feminist Network en Women’s March Groningen, de nodige voorzorgsmaatregelen om besmetting te voorkomen.

Organisatie neemt maatregelen

Op Facebook schrijven ze bij voorbeeld: ,,We zitten midden in een pandemie. Daarom nemen we serieuze maatregelen.” Zo wordt op de Grote Markt kaders van twee meter getekend, waar mensen binnen moeten blijven om verspreiding te voorkomen. Daarnaast is het dragen van een mondmasker verplicht, net als het meenemen van desinfectiemiddel. “We willen alle regels wat betreft ‘social distancing’ in acht nemen.” Daarnaast roept de organisatie op tot een vreedzaam protest.Hans Coenraads, woordvoerder van de gemeente, vertelt dat men op het stadhuis op de hoogte is van de demonstratie. Demonstreren is een grondrecht, dus het mag. Maar: ,,Zoals altijd bij aangekondigde demonstraties overleggen we met de organisator en bekijken we of en welke voorwaarden we willen verbinden aan de demonstratie.”

Amsterdamse toestanden

In welk stadium dat overleg zich nu bevindt, kan Coenraads niet zeggen. Hij wil ook niet vooruitlopen op eventueel Amsterdamse toestanden.

De organisatie laat aan de telefoon weten dat ze Amsterdamse toestanden wil voorkomen: ,,We denken dat we 800 mensen kwijt kunnen op de Grote Markt met daartussen twee meter afstand. Als het toch te druk wordt kunnen we de mensen doorsturen naar de Vismarkt, of de onderlinge afstand verkleinen van twee naar anderhalve meter.”