Nieuwe verwondering

Auteur Corien Oranje uit Haren laat haar gedachten gaan over het succes van het boek Oer dat inmiddels maar liefst in vierde druk is verschenen.

Oer is een meeslepende vertelling die op een nieuwe manier een verbinding legt tussen het grote verhaal van de Bijbel en hedendaagse inzichten vanuit de wetenschap. Geschreven door Harener Corien Oranje, Delftenaar Cees Dekker en Amsterdammer Gijsbert van den Brink.

Cees Dekker is nanobioloog en universiteitshoogleraar aan de TU Delft, Gijsbert van den Brink is hoogleraar theologie & wetenschap aan de VU Amsterdam en Corien Oranje is theoloog en auteur.

Oranje is opgegroeid in Haren, en heeft hier van ‘68 tot ‘82 met veel plezier gewoond. Na een heleboel omzwervingen over de wereld is zij hier in 2010 met haar gezin neergestreken. Oranje: „Heerlijk om hier weer te wonen, op 1 kilometer afstand van het bos, en toch ook vlak bij de stad. Ik geniet er elke dag van!”

Verbinding

Het succes van Oer zit hem volgens Oranje in de keuze van het onderwerp: de grote geschiedenis van de oerknal tot nu in het licht van de Bijbel. Oranje: „Sommige christenen vinden het lastig om wetenschap en geloof te verbinden. Het lijken twee heel verschillende verhalen. In dit boek laten we zien dat er eigenlijk geen conflict is. Dat wetenschap en Bijbel elkaar juist op een heel mooie manier kunnen aanvullen.”

Toegankelijk

„Het is een roman, een verhaal dat lekker leest, dat voor iedereen toegankelijk is. Ik ben zelf geen wetenschapper, dus ik kon dit alleen maar schrijven op een manier die iedereen kan begrijpen. Als schrijver wilde ik zorgen voor een perspectief waarin je als lezer echt wordt meegenomen. Dat was wel lastig: we hadden een hoofdpersoon nodig van zo’n 13,8 miljard jaar oud, die alles zelf had meegemaakt. Cees Dekker zei: ‘Dan kun je een proton nemen. Protonen zijn vlak na de oerknal ontstaan, en hebben eigenlijk het eeuwige leven’”, zegt Oranje.

Nieuw perspectief

Oranje: „Cees en Gijsbert krijgen regelmatig vragen van mensen die een conflict ervaren tussen wetenschap en geloof. Cees en ik hadden een paar jaar eerder een kinderboek geschreven over dit onderwerp: het geheime logboek van Topnerd Tycho. Dus hij en Gijsbert zeiden: hier gaan we Corien voor vragen.” Alle drie de auteurs zijn christenen, op zoek naar de samenhang tussen geloof en wetenschap. Slaan jullie een brug tussen andersdenkenden in Oer? Oranje: “Ik denk dat het boek inderdaad een brug is. Een brug naar christenen die eigenlijk bang zijn voor de bevindingen van de wetenschap, omdat ze denken dat het strijdt met hun geloof. Maar hopelijk ook een brug naar mensen die niet zoveel met de Bijbel hebben, of die denken: zit er iets of iemand achter de oerknal? Misschien kan dit boek een nieuw perspectief bieden.”

Ontdekkingsreis

Oranje: „Voor mij is dit een prachtige ontdekkingsreis geweest. Het is zo bijzonder om meer te weten te komen over het ontstaan van het heelal, over het oergeweld bij de vorming van de sterren, over supernova’s, over de omstandigheden waarin leven kon ontstaan, over hoe de aarde in de loop van miljarden jaren langzaam bewoonbaar werd. Ik vond het verrijkend, ook om dat te zien vanuit het perspectief van het christelijk geloof. Het is geen toeval dat we er zijn. We zijn als mensen bedoeld en geliefd.”

Oranje hoopt dat Oer de lezers in elk geval een mooi leeservaring brengt! Oranje: „Nieuwe verwondering over de schepping waar we deel van uit mogen maken. En hopelijk een nieuw perspectief op de verhouding tussen geloof en wetenschap.”