FC Groningen gaat op ‘Duitse’ toer | column Buitenspel

GRONINGEN Vraag een hedendaagse proftrainer naar zijn favoriete speelwijze en de kans is groot dat hij zegt dat de speelwijze er niet zo toe doet.

Het gaat hem vooral om spelprincipes. FC Groningen verwacht een aantal van de bij de aanhang populaire spelprincipes, zoals veel dynamiek en diepgang, het best ten uitvoer te kunnen brengen in een flexibel 3-5-2 systeem. In de Bundesliga spelen de meeste clubs al met maar drie echte verdedigers. Alleen het onderaanstaande Paderborn waagt zich er nog niet aan. In een systeem met drie verdedigers verdwijnen de aanvallende backs met als primaire taak verdedigen. In hun plaats spelen zogenoemde wingbacks, buitenste middenvelders die bij balbezit vleugelaanvallers zijn en bij balbezit tegenstander vleugelverdedigers (5-3-2). Oud-FC-linksbuiten Filip Kostic speelt in die rol bij Eintracht Frankfurt.

In een podcast van Radio Noord vertelde FC Groningens technisch directeur Mark-Jan Fledderus dat Gabriel Gudmundsson de beoogde linker wingback van FC Groningen is. Dat spreekt mij aan. Toevallig heb ik de jonge Zweedse aanvaller geregeld met Kostic vergeleken.