Donar viert de successen op internet met Donarmuseum

GRONINGEN Het lijkt soms alsof genieten van topsport een vluchtige bezigheid is. Supporters vieren sportieve successen van hun favoriete club, maar zijn die geweest dan wordt er alweer vooruit gekeken.

In coronatijd zit er echter weinig anders op dan om te zien naar het verleden, totdat er pas weer groen licht wordt gegeven voor een nieuw seizoen.

Donarmuseum

Als het gaat om het herbeleven van successen uit het rijke verleden, heeft basketbalclub Donar het goed voor elkaar. Naar een idee van Eric Boorsma, hebben twee supporters van de club, Jeroen Nienhuis en Sander De Jong, enkele jaren geleden het Donarmuseum op internet gezet. Te vinden op Donarmuseum.nl. Klein begonnen is de website inmiddels zo uitgedijd, dat de club het museum heeft ondergebracht in een stichting, om het voortbestaan ervan te kunnen garanderen.

Geen heden zonder verleden

Voor elke nieuwe bezoeker, maar ook zeker voor de grote schare trouwe Donarfans biedt de website een ware encyclopedie van feitjes, verhalen, kranten, programmabladen, foto’s en films. Die zijn bijeen gebracht door een omvangrijk deel van de supporters, ex-spelers, fotografen en vele anderen. Het mag vanzelfsprekend klinken, dat de initiatiefnemers blijven oproepen om, hoe klein of groot ook, goederen uit het Donarverleden te bewaren en bij hen in te leveren, dan wel op te laten halen. Zo wordt de beleving van de geschiedenis van de club verder uitgebreid. De slogan luidt dan ook: geen heden zonder verleden.

Kampioen word je niet vanzelf

Successen zijn geen vanzelfsprekendheid. Wie een mooi budget heeft om een goede ploeg op het plankier te zetten, wordt maar zo geen kampioen. Zelfs al komt dat succes vaker voor, zoals bij Donar, dan nog hangt het van veel factoren af of het doel wordt bereikt. Dat laten soms ploegen met een kleiner budget zien. Zo bereikte Aris uit Leeuwarden in 2013 de finale om het landskampioenschap en mag het, bij het begin van het nieuwe seizoen, de finale van de Basketbalcup (de nationale beker) spelen. Ook teleurstellingen komen aan bod op de website. Zoals het onterechte (?) verlies van Donar, met coach Glenn Pinas, tegen Den Helder (1998) en de uitschakeling van de Groningse ploeg, onder leiding van Ton Boot, tegen Bergen Op Zoom (2005).

Genieten van de prijzen

Het is een gegeven dat successen uit het sportieve verleden geen garantie geven voor de toekomst. Dat maakt sport zo mooi. Laat dat nu juist ook hét ingrediënt zijn waarom terugkijken naar winstpartijen uit het roemruchte verleden zo smakelijk is. Het behalen van landelijke prijzen is iets heel bijzonders.

Voor Donar is dat al een heel rijtje bestaand uit zeven landskampioenschappen, vijf bekers en drie supercups. Er valt derhalve heel wat te zien. Op het filmkanaal van Youtube, maar ook zeker op de website van het Donarmuseum. Wie dan een kolkend MartiniPlaza in beeld heeft, ziet ook waarom de verkoop van seizoenkaarten momenteel zo succesvol verloopt. De hoop op weer een mooie jaargang leeft bij velen.

Jan Weeber