Burgemeester Koen Schuiling stelt limiet aan demonstratie tegen racisme in Groningen: 'Maximaal 800 mensen op Grote Markt'

Er mogen dinsdagavond maximaal 800 mensen deelnemen aan de demonstratie tegen racisme op de Grote Markt in Groningen. Alleen dan kunnen de demonstranten goed de anderhalve meter afstand bewaren.

Dat laat de Groningse burgemeester Koen Schuiling weten, na overleg met de organisaties achter het protest: de Black Ladies of Groningen (BLOG), het Groningen Feminist Network (GFN) en de Women’s March.

,,Het motto van de gemaakte afspraken is: toon respect’’, zegt Schuiling. Hij kan zich voorstellen dat bij sommigen onbegrip heerst over de timing van de demonstratie. ,,Veel mensen snappen niet hoe je zoiets nu op dit moment kunt doen, terwijl we nog steeds in een pandemie zitten. Anderzijds: het mooie van dit land is dat iedereen mag demonstreren, altijd, ook in tijden van crisis.’’

De gemeente geeft dus toestemming voor de geplande sit-in, waarbij demonstranten tussen 18:00 en 19:00 uur op gemarkeerde plekken op de Grote Markt gaan zitten. Er zijn wel afspraken gemaakt met de organisatie om de coronaveiligheidsregels te waarborgen.

Zo mogen er niet meer dan 800 mensen aan de demonstratie op de markt deelnemen. ,,Dat is het maximum aantal waarbij genoeg afstand kan worden gehouden, ook van andere mensen die op de markt aanwezig zijn, en waarbij de routes voor hulpdiensten vrij blijven’’, stelt Schuiling.

De organisatie wilde