20 miljoen euro voor vijf grote onderzoeksprojecten UMCG

Onderzoekers van het UMCG gaan vijf grote internationale onderzoeksprojecten leiden. Hiervoor heeft het ziekenhuis in totaal 20 miljoen euro aan subsidie binnengehaald.

Het gaat hierbij om onderzoeksprojecten in verschillende vakgebieden, waaronder verdere ontwikkeling van protonentherapie, onderzoek naar hart- en vaatziekten en hoe er betere tests kunnen komen voor mensen met een visuele beperking. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de optimalisatie van revalidatietherapie en medisch onbegrepen lichamelijke klachten.

Elk project krijgt ongeveer vier miljoen euro, waarvan een groot gedeelte in het UMCG wordt besteed.

Ongekende prestatie

Volgens UMCG-decaan Marian Joëls is het een ongekende prestatie dat er vijf subsidies zijn binnengehaald. ‘In totaal zijn er in Europa 32 subsidies op het gebied van Life Sciences toegekend. Vijf hiervan worden gecoördineerd door het UMCG. Hiermee hebben we meer projecten binnengehaald dan welk Europees land ook, buiten Nederland.’

De vijf projecten hebben een subsidie gekregen vanuit de zogenaamde Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) van de Europese Commissie. In totaal gaat het om 530 miljoen euro voor 147 onderzoeksprojecten.