'Ik vind het ontzettend fijn om positief nieuws te mogen brengen!': Fafany Koopmans is blij dat de Mikkelhorst in Haren haar deuren weer opent

De Mikkelhorst in Haren opende dinsdagmiddag 2 juni haar deuren weer gedeeltelijk voor publiek. Fafany Koopmans, medewerker Educatie & Recreatie, neemt je mee naar de afgelopen periode op de Mikkelhorst en kijkt naar de toekomst.

De Mikkelhorst biedt professionele dagbesteding voor mensen die dit nodig hebben in een veilige en positieve omgeving. Bijna 90 vrijwilligers steken er de handen uit de mouwen, samen met deelnemers en medewerkers: bij de receptie, in de keuken, de winkel, de tuin, bij de houtkloverij en op kinderboerderij. Mensen komen er graag voor het ‘Mikkelhorst-gevoel’.

Coronacrisis

De sluiting door de coronacrisis was ook voor de Mikkelhorst wel even slikken. Koopmans: „Van de een op de andere dag gingen we van +/- 50 mensen (deelnemers, medewerkers, vrijwilligers, stagiaires en publiek) op locatie naar +/- 5 mensen (alleen medewerkers). Begin maart besloten we al om de deuren voor het publiek te sluiten en niet veel later kregen ook alle deelnemers en vrijwilligers het bericht dat we ook voor hen de deuren moesten sluiten.”

Mikkelvlog

De sluiting was van grote invloed op de deelnemers van de Mikkelhorst. Hun dagbesteding viel plotsklaps weg. Koopmans: „Voor veel deelnemers was dat erg vervelend. Ineens valt je structuur weg en dat is toch erg ingewikkeld. Gelukkig houden onze toppers zich staande. Dat merken we tijdens de contactmomenten. De deelnemers worden regelmatig gebeld door hun begeleiders en we hebben ook af en toe leuke verrassingen bij hen thuis bezorgd. Met onze ‘Mikkelvlog’ proberen we de verbinding met hen te houden middels vrolijke en informatieve filmpjes. Dat wordt zeer gewaardeerd.”

„Sinds 11 mei ontvangen we weer kleine groepjes deelnemers en dat is geweldig, maar ook wennen. Ze vinden het heel leuk om hier weer te mogen werken maar moeten ook even wennen aan alle nieuwe maatregelen zoals de 1,5 meter, de looprichtingen en het vele handen wassen”, legt Koopmans uit.

Goed voorbeeld doet volgen

Na een lange periode van sluiting kon ook de Mikkelhorst weer open voor publiek. Koopmans: „Nu we merken dat de deelnemers weer fijn en veilig aan het werk zijn, waren we ook zover om de deuren voorzichtig te openen voor publiek. Ik hoorde dat de Hortus op afspraak haar deuren opende voor publiek en dat leek me ook een passende oplossing voor de Mikkelhorst. Na goed overleg hebben we daarom besloten om van maandag tot en met vrijdag van 15:30 tot 17:00 open te gaan voor publiek die een gerichte boodschap komen doen (dus gèèn recreatief publiek) en in de weekenden op afspraak. De speeltuin en kinderboerderij zijn alleen in het weekend open van 12.00 tot 14.00 uur en van 14.30 tot 17.00 uur.”

Vrienden van de Mikkelhorst

„De deelnemers die nu nog thuis zitten willen we op een fijne en veilige manier weer een werkplek bij de Mikkelhorst bieden. Geleidelijk aan vinden we in het nieuwe (ab)normaal weer onze weg. Door de eerste twee weken open te zijn voor onze Vrienden hopen we ook potentiële vrienden te motiveren om lid te worden. Welke acties er eventueel nog gaan komen moet natuurlijk een verrassing blijven!”. De Mikkelhorst houdt regelmatig acties om inkomsten te genereren, zoals de Fietsactie eind 2019.

Goede hoop

„Het is ontzettend lastig om in deze bijzondere tijd naar de toekomst te kijken. Er gebeurt veel en maatregelen veranderen regelmatig. Ik heb goede hoop dat we straks weer de oude en vertrouwde Mikkelhorst zijn voor deelnemers, medewerkers, vrijwilligers en publiek, maar voorlopig wel op 1,5 meter. Ik vind het ontzettend fijn om positief nieuws te mogen brengen! Dat geeft iedereen weer hoop en vertrouwen. Daarnaast kijken wij er allemaal erg naar uit om ons publiek weer te mogen verwelkomen. En wil je met je gezin langskomen? Hartstikke leuk! Mail dan even naar f.koopmans@mikkelhorst.nl.”