'Baasjes' met krappe beurs in Haren en Ten Boer betalen geen hondenbelasting

Hondenbezitters met een krappe beurs in Ten Boer en Haren hoeven dit jaar geen hondenbelasting te betalen. Volledige afschaffing van de ‘blaftaks’ lijkt voorlopig echter een brug te ver in herindelingsgemeente Groningen.

Dat werd woensdagavond duidelijk in de raadscommissie financiën. De hondenbelasting is een politiek heet hangijzer in Groningen. In de vroegere gemeenten Haren en Ten Boer werd hondenbezit tot aan de herindeling met Groningen niet belast. Daar rees dan ook hevig verzet toen dat met ingang van dit jaar veranderde.

Kwijtschelding niet genoeg voor actiegroep: ‘Doekje voor het bloeden’

Voorlopig lijkt een oplossing voor minima in de beide vroegere gemeenten het maximaal haalbare compromis. Alle ‘baasjes’ die volgens de huidige regels in aanmerking komen gedeeltelijke kwijtschelding, zien de hondenbelasting volledig geschrapt. Dat wil zeggen: dit jaar, volgend jaar kijkt de gemeente of zo’n pardon er nog eens in zit.

Tegenstanders van hondenbelasting zijn nog allerminst tevreden. ,,Een doekje voor het bloeden’’, reageerde woordvoerster Marianne Suurmeijer uit Haren woensdag namens de actiegroep die ijvert voor volledige afschaffing. De initiatiefnemers verzamelden begin dit jaar in korte tijd duizenden handtekeningen van medestanders in de gemeente.

Afschaffing scheelt bijna 8 ton per jaar in gemeentekas

Vooral Marjet Woldhuis van 100%Groningen maakt zich sterk voor afschaffing en kondigde woensdag een initiatiefvoorstel aan die dat financieel mogelijk moet maken. Als de belasting wegvalt, moet Groningen een gat van 780.000 euro zien te vullen binnen het toch al krappe huishoudboekje.

Dat wordt een zware opgave nu de gemeente dit jaar ook al een tegenvaller van 10 tot 20 miljoen moet opvangen door de coronacrisis, stelt wethouder Paul de Rook. Het wordt volgens hem toch al een hele toer om de begroting voor volgend jaar rond te krijgen.

Eigen tarief voor Harenaars en Ten Boersters mag niet

Met de kwijtschelding voor de minima in Ten Boer en Haren geeft het college gehoor aan een motie die de raad eerder aannam. Daarin werd eigenlijk aangedrongen voor een eigen tarief en vrijstellingsregels voor inwoners van de beide vroegere gemeenten. Dat staat het rijk echter niet toe binnen herindelingsgemeenten.

De raad had via twee andere moties ook gevraagd om afschaffing van het speciale lage tarief voor kennelhouders en juist een korting of kwijtschelding in te stellen voor Groningers die een hond uit het asiel of opvang halen. Ook dat is volgens het college echter geen haalbare kaart vanwege de hoge kosten en lastig te organiseren controle.