Op het 'plofterrein' van de EOD wonen nu krakers, maar de gemeente Groningen wil dat ze vertrekken

Een groep krakers, die sinds december aan de Sint Petersburgweg woont, moet daar vertrekken van de gemeente Groningen. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) gebruikt de locatie namelijk om gevonden explosieven tot ontploffing te brengen.

De groep van drie vaste bewoners woonde eerst op een terrein, honderd meter verderop. Toen ze daar uit moesten kregen ze een plekje aan de Sint Petersburgweg. ,,Zij mochten hier tijdelijk blijven maar zijn vooralsnog niet weggegaan”, meldt een woordvoerder van de gemeente. Via de rechter proberen ze de krakers weg te krijgen.

‘We willen graag iets kopen of huren’

De bewoners willen ondertussen graag een andere, vaste plek, zegt Janine, één van de bewoners. ,,We krijgen onze stroom van zonnepanelen en halen ons eigen water. We zijn dus helemaal zelfvoorzienend. We willen graag als groep iets kopen of huren, maar dat blijkt lastig in verband met vergunningen en bestemmingsplannen.”

De groep heeft het terrein ondertussen ingericht met drie woonwagens, een zelfgebouwd toilet en een hutje waarin gekookt wordt. Dat de EOD af en toe een bom laat ontploffen op het terrein, vinden de bewoners geen enkel probleem. In mei nog werd een bom tot ontploffing gebracht die was gevonden in een woning in de Groningse wijk Beijum. ,,Dat gebeurt op een paar honderd meter afstand, dat kan prima.”

Alternatief wonen aan de Sint Petersburgweg

Aan de Sint Petersburgweg wonen meer mensen in alternatieve woonvormen. Aan het oostelijke puntje van de weg, bij de Tesla-garage, woont een groep krakers die eerst op het terrein woonde waar vroeger de Suikerunie zat en aan het westelijke puntje ligt de Woonschepenhaven.