Groningse horeca bedaart na herschikking corona-terras

De gemoederen in de Groningse horeca zijn weer enigszins tot rust gekomen nadat de gemeente de krap bemeten terrasruimte deze week op diverse plekken heeft herschikt.

,,Wij zijn tevreden’’, reageert regiomanager Hans Singelenberg van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland. ,,Niet alles zit in beton gegoten’’, stelt hij vast. ,,De gemeente doet op individueel niveau haar best om tot oplossingen te komen.’’

Vorige week vrijdag reageerde de stad-Groningse horeca woedend toen duidelijk werd dat de gemeente strakke grenzen voor de heropening van de terrassen, afgelopen maandag. Tussen terras en de weg moet een looproute van minimaal 3,5 meter worden vrijgehouden. Veel ondernemers kregen daardoor niet de gehoopte uitbreiding, maar zagen hun terrasruimte fors krimpen.

Gemeente ‘schouwt’ per ondernemer voor extra ruimte

Sindsdien zijn gemeentelijke toezichthouders dagelijks op pad voor een ‘schouw’ bij ondernemers die aan de bel trekken. Als de ruimte op de stoep het toelaat, wordt er hier en daar alsnog uitgebreid. ,,In de praktijk blijkt ter plekke vaak meer mogelijk dan op papier lijkt’’, zei wethouder Paul de Rook daar woensdag over in het spoeddebat dat de gemeenteraad aan de kwestie wijdde.

Ook aan het Gedempte Zuiderdiep waar veel cafés hun ruimte zagen teruggeschroefd tot een ‘gevelterras’ met slechts enkele tafeltjes, kregen veel ondernemers de afgelopen dagen alsnog wat meer armslag. De ‘eilandterrassen’ langs de ventwegen moesten aanvankelijk wijken om voetgangers ruim baan te geven, maar kunnen hier en daar toch blijven staan.

Horeca: ‘Doorloopruimte kan ook meter minder’

Ondernemer Gezinus Winters is ,,vooralsnog tevreden’’ over de extra ruimte die zijn Wadapartja kreeg toebedeeld. Hij mag zijn eilandterras nu tegen het gevelterras aanschuiven zodat er aan de straatkant de vereiste 3,5 meter loopruimte overblijft. Alle ondernemers aan het Zuiderdiep kunnen een schouw aanvragen om te kijken wat er mogelijk is binnen de veiligheidsgrenzen, zegde de gemeente dinsdag toe in een spoedoverleg na bemiddeling door KHN.

Toch blijft de ‘coronabuffer’ van 3,5 meter een heet hangijzer voor de horeca. De gemeente houdt daar strak aan vast, bleek in het spoedberaad in de raad. ,,Dus dat zullen we moeten accepteren’’, zegt Singelenberg. Maar KHN vindt dat de grens naar 2,5 meter kan. ,,We denken dat dat verantwoord is vanuit gezondheidsaspect én een groot deel van de problemen voor ondernemers oplost.’’

‘Terrassen zijn juist nu onze dunne levenslijn’

Zolang binnen in de cafés en restaurant maximaal dertig bezoekers zijn toegestaan, is de ruimte buiten cruciaal om extra klanten en omzet te halen na de maandenlange coronastop, stelt de KHN-regiomanager. ,,Terrassen zijn nu juist onze dunne levenslijn op dit moment.’’

Singelenberg zegt de afgelopen weken bij de gemeente te hebben aangedrongen op meer armslag, maar stelt ook vast dat het slechter had kunnen uitpakken. De gemeente wilde aanvankelijk 4,5 meter doorloopruimte vrij houden. ,,Dat had voor ons helemaal een onwerkbare situatie opgeleverd.’’

‘Lastig dat de speelruimte zo verschilt per straat’

Wadapartja-uitbater Winters is blij met de individuele aanpak van de gemeente per bedrijf. ,,Al is het lastig dat het zo verschilt per straat.’’ Dat leidt soms tot onduidelijkheid en tot de grenzen opzoeken, ziet hij. ,,Als je om je heen kijkt bij collega-ondernemers is het lastig in te schatten wat wel en niet werkelijk is goedgekeurd.’’

Café- en restauranthouders in de binnenstad vinden dat de gemeente terughoudend moet zijn met toestemming voor tijdelijke horeca buiten het centrum. Er lopen gesprekken over onder meer het Stadspark. Zulke activiteiten zouden het publiek meer spreiden over de stad en dus de coronarisico’s kunnen drukken. Maar het kost de ondernemers ook klandizie die juist nu hard nodig is, zegt Singelenberg.

‘Horeca buiten centrum? Dan voorrang voor lokale ondernemers’

,,Je moet dat pas toestaan als de drukte in de binnenstad dat noodzakelijk maakt. Dat is op dit moment niet zo en daar ziet het ook niet naar uit. De gemeente was bang dat de binnenstad overlopen zou worden maar dat is zeker niet aan de orde.’’ Mocht het wel te druk worden dan zijn betere oplossingen denkbaar ,,Maar áls de gemeente het toestaat dan vinden wij dat (collectieven van) ondernemers uit Groningen hier voorrang verdienen.’’