Mannus van der Laan schrijft roman De windvangers (onrust en weerstand over windturbines op het Groninger land)

GRONINGEN De plaatsing van windturbines roept bijna overal weerstand op. Omwonenden klagen over de aantasting van hun uitzicht en woongenot. De gemoederen lopen soms hoog op, waarbij sabotage en terreur niet worden geschuwd.

Het inspireerde journalist Mannus van der Laan tot het schrijven van een roman. Vanaf 6 juni is De windvangers verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via uitgeverij www.nobelman.nl.

Adam Kamphuis is onaangenaam verrast als zijn buurman windturbines op zijn land wil plaatsen. Hij stelt alles in het werk om het plan van de steenrijke ondernemer te dwarsbomen. Ondertussen komt hij in conflict met zijn vrouw die voor windenergie is. Zij is in de running om burgemeester te worden. De partijleider lijkt haar te steunen, maar een ambitieuze wethouder werpt zich ook op als kandidaat.

Kamphuis vecht op meerdere fronten. Hij strijdt tegen windmolens en wil opportunistische bestuurders ontmaskeren. De tegenstelling tussen het eigenbelang en de publieke zaak wordt in deze vlot geschreven roman op luchtige wijze ontvouwd. De ontknoping is even spannend als verrassend. De windvangers is een eigentijdse zedenschets waarin de personages worden verblind door hun hunkering naar seks, geld en macht.

Mannus van der Laan studeerde sociologie en communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkt als journalist bij Dagblad van het Noorden. De windvangers, Mannus van der Laan, soft cover, ISBN 9789491737596, juni 2020, 274 pagina's € 21,95.