Nijestee inspecteert appartementengebouw Wibenaheerd na explosie en gaat het mogelijk verduurzamen

De schade aan de flat aan de Wibenaheerd in Groningen, waar begin mei een explosie plaatsvond, loopt mogelijk in de tonnen. Woningbouwcorporatie Nijestee onderzoekt het gebouw en inspecteert in het bijzonder de gaskachels.

Nijestee hield de afgelopen weken contact met de bewoners van de Wibenaheerd. Daar ontplofte op de avond van 1 mei iets in een woning, met zo’n kracht dat de achtergevel vernield werd. Wat de explosie veroorzaakte, is nog steeds niet duidelijk. De politie vond explosieve stoffen in de woning.

Nijestee controleert gaskachels op lekkage

Tijdens de gesprekken met omwonenden bleek dat veel van hen zich zorgen maken over de gaskachels in hun huizen, die ongeveer zeven jaar oud zijn. ,,Die ongerustheid begrijp ik wel’’, zegt Bregman. ,,Het lijkt er niet op dat er een verband is tussen de ontploffing en de kachels, maar uit voorzorg doen we toch een inspectie. Ook om er zeker van te zijn dat de klap geen kleine lekkages veroorzaakt heeft.’’

Het onderzoek naar de totale schade door de explosie loopt nog, maar Bregman denkt dat er ‘sowieso voor tonnen’ gerepareerd moet worden: ,,Je hebt gezien hoe die achtergevel eraan toe is.’’ Mogelijk grijpt Nijestee meteen de gelegenheid aan om het gebouw duurzamer te maken.

Isolatie, zuinige ketel en zonnepanelen

,,We hebben met de gemeente afgesproken dat we onze hele woningvoorraad verduurzamen. Het afgelopen jaar hebben we al voor zo’n 400 huizen maatregelen genomen’’, vertelt Bregman. De corporatie isoleert bijvoorbeeld dak en spouwmuren, plaatst dubbel glas en zorgt voor zuinigere ketels. ,,En we bieden huurders zonnepanelen aan.’’

Dat soort maatregelen staat mogelijk ook op de rol voor het gebouw aan de Wibenaheerd. Bregman weet niet zeker op welke termijn: ,,Daarvoor wachten we eerst het schadeonderzoek af.’’

Drie verdachten nog altijd in beperkingen

Het onderzoek naar de precieze oorzaak van de ontploffing loopt nog, laat woordvoerder Melanie Kompier van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland weten. De politie arresteerde kort na het incident drie verdachten: de twee bewoners van de flat met de explosieve stoffen, en een 27-jarige Stadjer die bij de explosie betrokken zou zijn.

,,Zij zitten nog steeds in beperkingen’’, zegt Kompier. De verdachten mogen geen contact hebben met de buitenwereld, om te voorkomen dat ze het onderzoek hinderen. Zo lang die beperkingen gelden, deelt het OM geen verdere informatie over het onderzoek.