Ook in hoger beroep cel geëist in fraudezaak universiteit Groningen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep 3,5 jaar gevangenisstraf (waarvan een half jaar voorwaardelijk) geëist tegen Hans G. (68) uit Harkstede wegens fraude bij de Rijksuniversiteit Groningen. De zaak diende vrijdag bij het gerechtshof in Zwolle.

G. werd in mei 2017 door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot drie jaar celstraf waarvan een deel, zes maanden, voorwaardelijk. Volgens het OM heeft Hans G. zich schuldig gemaakt aan ambtelijke corruptie. In eerste instantie had het OM een strafeis van vier jaar op tafel gelegd.

Hans G. werd veroordeeld omdat hij namens de universiteit opdrachten gunde aan bevriende bouwbedrijven in ruil voor geld en auto’s. Door het gebruik van valse facturen, die door G. zelf werden goedgekeurd, betaalde de universiteit de rekening. Hij zou daarmee de universiteit (met anderen) voor 1,1 miljoen euro hebben benadeeld. De malversaties zouden in 2007 zijn begonnen.

Zoon en vriendin

Naast de eis van een vrijheidsstraf vordert het OM dat G. ruim 600.000 euro terugbetaald. De zoon en zijn vriendin moeten, zo wil het OM, ruim vier ton terugbetalen.

De advocaat-generaal (AG), de officier van justitie in hoger beroep, sprak van een ernstige zaak: “De universiteit is een instelling die zelf niet over veel financiële ruimte beschikt. Dan krijgen ze ook nog te maken met iemand die jarenlang voor eigen gewin grote bedragen van de universiteit weet te ontfutselen. En met bedrijven die lekker graantjes meepikten.’’

Medeverdachten

Vrijdag stonden ook drie medeverdachten terecht onder wie de zoon van de hoofdverdachte. Tegen hem eiste het OM een gevangenisstraf van twee jaar (waarvan ook een half jaar voorwaardelijk).

In januari 2016 werden G. en de medeverdachten aangehouden. G. werkte op dat moment al 33 jaar voor de RUG. Twee maanden na de arrestatie zou hij met pensioen gaan. Ook de partner van G. werd als verdachte aangehouden. De rechtbank sprak haar vrij.

De strafzaak werd destijds behandeld door de rechtbank in Almelo die is gespecialiseerd in fraudezaken.

De uitspraak is over twee weken.