Selectie FC Groningen al voor groot deel ingevuld

GRONINGEN Krijgt het gewone leven in coronatijden geleidelijk aan iets van zijn normale beloop terug, het voetbal is nog maanden in lockdown. De transfermarkt ligt zo goed als stil.

Daarop is voor FC Groningen weinig manoevreerruimte. De club heeft nogal wat doorlopende contracten.

Een jaar geleden trok technisch directeur Mark-Jan Fledderus in de zomer maar liefst elf nieuwe spelers aan. Zoveel gaan het er deze transferzomer niet worden. De club heeft al twintig spelers onder contract terwijl de hoofdselectie teruggaat naar maximaal 23 spelers, onder wie drie keepers. Begin vorig seizoen bestond de selectie nog uit 27 spelers, van wie vier keepers.

Fledderus heeft met Sergio Padt, Jan Hoekstra en Jan de Boer het keepersbestand al op orde.

Voor de achterhoede laat de bezetting nog te wensen over. De club heeft Wessel Dammers aangetrokken als vervanger van aanvoerder Mike te Wierik, hoopt Ko Itakura graag nog een jaartje te huren van Manchester City en wil nog een centrale verdediger aantrekken omdat de spoeling na het vertrek van Samir Memisevic anders wel heel dun is. De jonge Görkem Can (20) - in de winter overgenomen van Schalke ‘04 - zag zijn gewenningsperiode door Covid-19 de mist in gaan. Hij heeft nog wat tijd nodig, zo is de verwachting. Voor de naar FC Utrecht vertrokken Django Warmerdam wordt geen vervanger aangetrokken. Gabriel Gudmundsson, de van verhuur teruggekeerde Amir Absalem, Thomas Poll van onder 21, of eventueel Bart van Hintum moeten die vacature opvullen.

Voor het middenveld zijn er bij FC Groningen feitelijk geen vacatures. Voor de van een met wisselend succes verlopen huurperiode teruggekeerde Tom van de Looi lijkt opnieuw geen plaats. Maar wellicht ziet de technische stap in hem een back-up als centrale verdediger. Mark Diemers (26), beoogd versterking voor het aanvallende middenveld, is overigens niet veel productiever dan Ramon Pascal Lundqvist (23). Beiden scoorden viermaal uit spelsituaties. Diemers benutte daarnaast drie strafschoppen, Lundqvist één. De ervaren Diemers is wel completer dan de jongere Zweed.

Toch zou de prioriteit meer bij de spitspositie(s) moeten liggen. FC Groningen wil met een spits en een schaduwspits gaan spelen. Alleen de 18-jarige Romano Postema en - toch ook - Mo El Hankouri kunnen daar spelen. Maar zij scoorden afgelopen seizoen elk nul keer.