Donar helpt bij oprichting BeNeLeague

GRONINGEN De Dutch Basketball League, de Nederlandse eredivisie, bestaat sinds jaar en dag uit niet meer dan ongeveer tien teams. In België is hetzelfde het geval. Er is daarom veel voor te zeggen om beide competities samen te voegen tot één grote.

Te verwachten is dat een basketbalseizoen, bij de oprichting van een gezamenlijke liga, een groter aantal spannende wedstrijden zal tellen. Momenteel is er in de DBL een tweedeling tussen topteams en ploegen die het hoofd maar net boven water kunnen houden. Dientengevolge is het bij de helft van de wedstrijden niet moeilijk te voorspellen wie er als winnaar het strijdperk zal verlaten. In een gezamenlijke competitie kan dit ook gelden, maar zal het tevens voorkomen dat er simpelweg meer teams zijn die aan elkaar gewaagd zijn.

Basketbal in de media

Ook bestaat er de hoop dat deze tak van sport, bij het bestaan van een BeNeLeague, meer aandacht zal krijgen in de media. Vooral in Nederland hoort basketbal bij de kleine sporten, wat op zich vreemd is, daar het wereldwijd één van de meest beoefende sporten is. Is er meer belangstelling van televisie of kranten, dan heeft dat een aanzuigende werking op adverteerders en sponsoren. Is dat het geval, dan kunnen clubs hun organisatie verder professionaliseren en betere spelers aantrekken.

Nederlands kampioen

Toch is er ook beduchtheid. Men moet immers niet het kind met het badwater weggooien. De Play-offs voor het Nederlands kampioenschap vormen jaarlijks het heerlijke toetje waar men voor naar de sporthallen komt. Dit deel van de competitie mag zich bovendien verheugen op meer aandacht van de Nederlandse media. Het gevolg is dat er gedacht wordt aan een BeNeLeague in de ene helft van het basketbaljaar en een nationale competitie, in ons land de DBL, in het andere. Nagedacht wordt er over de meest passende volgorde van die twee.

Werkgroepen aan de slag

Voordat het zo ver is zal er nog heel wat water door de Rijn of Maas stromen. Er is verkennend onderzoek geweest, er zijn meetings en enquêtes gehouden, nu is het aan werkgroepen om alle haken en ogen in kaart te brengen. Te denken is aan de verschillende wetgeving en reglementen in beide landen, de financiering, het competitieschema, licentievoorwaarden, arbitrage en zo meer. Het onderzoeksbureau Hypercube is van meet af aan betrokken bij dit proces en zal tevens de voortgang blijven begeleiden.

Donar kritisch positief

Het Groningse Donar wacht al deze ontwikkelingen niet in stilzwijgen af, maar schuift twee bestuursleden naar voren, die zich intensief met de ontwikkeling van de BeNeLeague zullen bezighouden. Het gaat om penningmeester Ronald Arkema, die in de werkgroepen het onderdeel financiën zal helpen opzetten en secretaris Gert-Jan Swaving, die het sportieve gedeelte bemant. Andere bekende namen uit de basketballwereld die meewerken zijn o.a. Bob Van Oosterhout (Den Bosch), Marcel Verburg (Leiden) en de DBL voorzitter Ramses Braakman. Het Donarbestuur beziet dit alles met een positief kritische blik en hoopt medio 2021 de grote schare fans een prachtig product te kunnen bieden. Niet in plaats van de DBL, maar aanvullend daarop.

Jan Weeber