Woningstichting laat vijftig bewoners in Groningen 'op straat' douchen: 'Dit lijkt me zeer onverantwoord in coronatijd'

Zo’n vijftig bewoners van een appartementencomplex aan de kop van de Korreweg in Groningen kunnen al een kleine week niet douchen in hun eigen huis. De boiler is kapot. Woningstichting Patrimonium is de verhuurder en die heeft het volgende bedacht: een keet met vier nooddouches. Bewoners maken zich zorgen om de hygiene in coronatijd.

Er zou volgens Patromonium toestemming zijn van de GGD, maar bij navraag blijken ze daar van niets te weten.

Bewoners balen van de situatie. Dat de stoep geblokkeerd is vinden ze nog niet het ergste. Ze moeten dagelijks in hun badjes het hoekje om voor een douche. „Ik heb het gevoel alsof ik in mijn nakie op straat sta”, zegt een van hen. Hij vraagt zich af hoe dit kan in coronatijd. „Hoe zit het met de hygiëne? Dit lijkt me zeer onverantwoord."

De boiler van het gebouw is sinds woensdag kapot. Patrimonium wil die snel repareren, maar twee dagen later krijgen de bewoners een brief met slecht nieuws. Voor de klus is een hoogwerker nodig en dat moet afgestemd worden met de gemeente Groningen. 'Op dit moment is niet duidelijk hoeveel tijd dat in beslag neemt en wanneer de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Maar u kunt wel douchen, in de vier nooddouchecabines.'

De bewoners worden in de brief opgeroepen de douches zelf schoon te maken.

'Dit leek ons de beste oplossing'

Bas Krajenbrink, directeur van Patrimonium, zegt dat er weinig andere opties waren. „Ik snap de zorgen van bewoners en die mogen ons ook altijd bellen, maar we moesten wat doen. Dit leek ons de beste oplossing voor iedereen."

Volgens de directeur is er contact geweest met de GGD en is er goedkeuring voor de cabines. „Het mocht als we zorg zouden dragen voor de hygiëne." Aanvankelijk werd bewoners gevraagd zelf schoon te maken, maar toen dat niet afdoende werd gedaan heeft Patrimonium besloten alsnog een bedrijf in te schakelen voor de schoonmaak.

'Ook op campings mag het weer'

Daarnaast wijst de directeur op douchegebouwen op campings die sinds maandag weer open mogen van het RIVM. De douchecabines stonden er echter al sinds eind vorige week. Krajenbrink: „Maar wij hebben een calamiteit. En we hebben het dus voorgelegd aan de GGD.”

Bij de GGD gaat geen belletje rinkelen. Woordvoerder Hanneke Mensink van de GGD in Groningen: „De enige persoon die hierover gaat en adviezen mag geven, heeft niet gesproken met Patrimonium. We zijn erg benieuwd met wie ze dan wel gesproken hebben.” De GGD benadrukt dat zij geen 'toestemming' kunnen geven, maar slechts adviezen.

De directeur van Patrimonium zegt dat er dinsdagavond een nieuwe boiler wordt geplaatst. Dan zou iedereen weer binnen kunnen douchen.