Veel spelers vinden jaartje FC Groningen al genoeg

GRONINGEN Azor Matusiwa komt over als een oprechte jongen. Blijmoedig, open gezicht, prettige uitstraling.

De middenvelder is boos op FC Groningen omdat de club niet wil meewerken aan een transfer. En dat terwijl de club hem die wel zou hebben toegezegd. Dat zou zomaar eens kunnen.

Misschien doet technisch directeur Mark-Jan Fledderus van FC Groningen er goed aan om voortaan transferbesprekingen met goedvinden van zijn gesprekspartners op te nemen. Hij kan dan terugluisteren naar wat er gezegd of gesuggereerd is. Best mogelijk dat hij dan tot de conclusie komt dat hij inderdaad sterk de indruk heeft gewekt dat de club niet al te moeilijk zou doen bij een transfer. Maar wellicht ook niet. Want waarom zou Fledderus dat doen? En een misschien nog wel belangrijkere vraag: waarom zou Matusiwa of zijn zaakwaarnemer daarom vragen? Gaan we een jaar terug.

Rare binnenkomer

Matusiwa heeft een vrij goed half jaar gedraaid bij De Graafschap. De cultclub uit de Achterhoek is echter gedegradeerd en de geblokte middenvelder wil zich graag op eredivisieniveau blijven ontwikkelen. FC Groningen, dat Ludovit Reis is kwijtgeraakt aan Barcelona B, is een van de geinteresseerde clubs. Speler en groen-wit komen een vierjarig contract overeen. Waarbij de speler dus meteen zou hebben gevraagd of hij na een jaar alweer weg mag. Dat is goed beschouwd best een rare binnenkomer bij een club. Wel de lusten van een langjarig contract willen, maar niet de ‘lasten’. Het is helaas steeds meer de praktijk in het profvoetbal zonder grenzen.

Jeffrey Chabot wilde vorig seizoen na één seizoen FC Groningen alweer vertrekken en werd verkocht. Kaj Sierhuis heeft maar één seizoen bij FC Groningen gespeeld en vroeg ondanks weinig opzienbarende prestaties om een transfer. Ritsu Doan wilde na een jaar FC Groningen ook alweer vertrekken, nog geen maand nadat zijn huurovereenkomst in een definitieve was omgezet. Doan kon veel meer geld verdienen bij CSKA Moskou. Mokkend bleef de Japanner nog een seizoen in Groningen. Hij haalde niet meer het niveau van zijn veelbelovende eerste jaar in Euroborg en dat lukt hem vooralsnog evenmin bij zijn nieuwe club PSV.

Keren we terug bij Azor Matusiwa. Je kunt je afvragen of hij nu al toe is aan een volgende stap. De 22-jarige middenvelder is het niveau van FC Groningen nog zeker niet ontgroeid. Anders dan bij zijn ploeggenoot Deyovaiso Zeefuik waren zijn prestaties niet uitzonderlijk. Toch doet de clubleiding er misschien verstandig aan om Matusiwa voor een stevige afkoopsom van de hand te doen.

Voor goed leergeld, zeg maar.