Donar haalt speler uit de NBA

GRONINGEN Na elk seizoen wordt er bij teamsporten nagedacht over de samenstelling van de ploegen voor de daarop volgende jaargang.

Zo ook bij de basketballers van Donar. Nu corona de competitie af heeft gebroken, moet er opnieuw worden gebouwd aan een formatie waar successen mee behaald kunnen worden. In een vroeg stadium verzekerde de club zich van de diensten van Shane Hammink, Thomas Koenis en Leon Williams. Die werden vervolgens aangevuld met de Amerikanen Davonte Lacy en Jarred Ogungbemi Jackson.

Jeugdspelers

Elk jaar wordt er bij Donar jeugd toegevoegd aan de groep van kernspelers. Dit jaar voor het eerst met een heus jeugdcontract. Dat geeft betekenis aan hun taak, die vooral bestaat uit het bijwonen van de training, ten einde te leren, fysiek sterker te worden en mentaal te groeien. Basketball is een teamsport en dat vraagt om inzicht, intelligentie en ervaring. De jeugd neemt tijdens het benoemingsproces meteen contact op met coach Ivan Rudez, om over zulke zaken te overleggen. Het drietal dat komend seizoen als jeugdspeler zal fungeren bestaat uit Sheyi Adetunji (tweede jaars) en de rookies Kjeld Zuidema en Nesta Agasi.

Amerikaanse rookie

Jong is ook Will Moreton, een Amerikaan afkomstig van Stonehill College, waar hij afgelopen seizoen tot speler van het jaar werd uitgeroepen. Het is zijn eerste buitenlandse avontuur. Het ligt daarom in de lijn der verwachting dat hij eerst zal moeten wennen aan de Europese stijl van basketballen. Fysiek stevig en meer als team, dan in zijn moederland. Hij staat niet alleen bekend als schutter, maar ook als slasher. Dat laatste houdt in dat hij door een mêlee van spelers door durft te dribbelen richting de basket om van dichtbij te scoren. Dat hij linkshandig is maakt het bovendien vaak lastig om hem te verdedigen. Dat hij zelf zijn tegenstrever weet uit te schakelen maakt hem in de defensie zeer waardevol.

Uit de hoogste divisie, de NBA

Vrijwel elke basketballer wil het liefst in de NBA, de Noord Amerikaanse basketballcompetitie, spelen. Dat is het Walhalla van deze sport en atleten die het tot zo ver brengen, worden daarvoor doorgaans rijkelijk beloond. Ivan Rudez, de nieuwe coach van Donar, heeft een jongere broer die het tot die hoogste divisie heeft geschopt. De 2.08 meter lange Damjan Rudez speelde voorheen bij de profteams van de Indiana Pacers, Minnesota Timberwolves en Orlando Magic.

Ook bij diverse Europese topclubs speelde hij een belangrijke rol tijdens hun Europacup campagnes. Rudez is inmiddels 34 jaar oud en brengt dientengevolge een pak aan ervaring op hoog niveau mee als power forward, spelend dichtbij de ring. Maar ook van verderaf staat hij zijn mannetje, omdat hij een verre driepunter in huis heeft. De selectie van Donar bestaat nu uit tien spelers.

Jan Weeber

Foto: Arnold Meijer (Sheyi Adetunji gaat zijn tweede jaar in als jeugdspeler van Donar)