Groningse baasjes zijn nog niet van 'blaftaks' af

Tot frustratie van hondenbezitters en ondanks verwoede pogingen van de oppositie in de gemeenteraad, gaat Groningen voorlopig gewoon door met het heffen van hondenbelasting.

Maar liefst drie moties om de omstreden blaftaks af te schaffen, sneuvelden in de laatste raadsvergadering voor het zomerreces.

100% Groningen: ‘Andere steden kunnen ook zonder hondenbelasting’

De Stadspartij, VVD, PVV, SP en PvdD en het CDA wilden al vanaf 2021 geen hondenbelasting meer heffen; De SP suggereerde daarnaast nog een afbouw binnen tien jaar; 100% Groningen drong aan om in ieder geval een plan te maken en een termijn aan te geven waarbinnen de belasting kan verdwijnen.

Die laatste partij presenteerde daarvoor eigen onderzoek naar andere gemeenten die in de afgelopen jaren de hondenbelasting vaarwel zeiden, zoals Amsterdam, Rotterdam en Almere. ,,Als het daar lukte, moeten we er hier ook zonder kunnen’’, vond fractievoorzitter Marjet Woldhuis van 100% Groningen.

‘Onrechtvaardig om geld af te pakken van Groningers die toevallig een hond hebben’

Het vaakst gebruikte argument om de hondenbelasting te behouden, is dat de gemeente de inkomsten niet zomaar kan missen. Groningers betalen jaarlijks voor één hond 129,60 euro en 321,60 euro als ze twee honden hebben. Samen levert dat de gemeente Groningen ongeveer een miljoen euro op voor de algemene middelen.

Voor onder meer 100% Groningen en het CDA is dat reden temeer om de hondenbelasting als onrechtvaardig te beschouwen. ,,Waarom zouden we een groep Groningers geld blijven afpakken voor onze eigen gemeentelijke uitgaven, puur omdat zij toevallig een hond hebben?’’ vroeg CDA-fractievoorzitter René Bolle retorisch.

Wethouder De Rook: ‘Concreet voorstel voor dekking nodig’

Maar financieel wethouder Paul de Rook blijft onverzettelijk: ,,Zolang er geen zicht is op dekking van de kosten, zijn wij tegen het afschaffen van de hondenbelasting.’’ Van het onderzoek van 100% Groningen was hij nauwelijks onder de indruk. ,,U komt daarin niet met concrete oplossingen voor de kosten’’, verklaarde hij tegen Woldhuis.

Woldhuis blijft er op haar beurt bij dat de belasting best kan verdwijnen in Groningen als het in bijna alle andere Nederlandse gemeenten ook al is gelukt. ,,Maar dit college neemt het niet eens in overweging. Het is gewoon onwil.’’