Boeren uit Groningen zinspelen op nieuwe acties: 'Hoe of wat? Nog geen idee. Maar de kans is heel groot dat we vanavond weer los gaan'

Leden van de Facebookgroep Bar & Boos A7 laten zojuist op Facebook Live weten dat ze vrijdagvond waarschijnlijk opnieuw op pad gaan. ,,Hoe of wat? Nog geen idee. Maar de kans is heel groot dat we vanavond weer los gaan.”

Het spontane boerenprotest donderdagavond in de stad Groningen werd mede geïnitieerd door Bar & Boos A7. De groep boeren is boos vanwege het voornemen van minister Schouten om het eiwitgehalte in veevoer naar beneden te brengen. Minder eiwit betekent minder ontlasting en daardoor minder stikstof.

Minder eiwit

Volgens de veehouders is een generieke vermindering van het eiwit funest voor de dieren. Die hebben volgens de boeren maatwerk en eiwit nodig om tot volle wasdom te komen. Daar niet aan voldoen zou dierenmishandeling zijn.In het debat donderdagavond in de Tweede Kamer bleef het voornemen tot ongenoegen van veel boeren overeind. Zij voerden die avond protest in onder meer Den Haag en Groningen. Vrijdag werden verschillende politiebureau’s bezocht door boeren met trekkers. De boeren willen aangifte doen tegen de minister vanwege dierenmishandeling.

Bar & Boos

Als het aan Bar & Boos ligt wordt er vrijdagavond weer actiegevoerd. Donderdag lieten ze vroeg op de avond op Facebook zien dat ergens in Oost-Groningen vele trekkers werden verzameld. Een uur later reden die in colonne de ringweg op. Wat vrijdag de bedoeling is, laten ze wederom niet exact weten.Twee dames, die zich niet laten zien maar de camera richten op een roomsoesje, bespreken in een live-sessie het wel en wee van de boeren, de reden van de acties en meer. In het gesprek kondigt een van hen aan: ,,Wat we gaan doen is nog niet bekend, maar grote kans dat we vanavond weer op pad gaan.”

In de uitzending wordt ook gesproken over de overlast die de acties veroorzaken voor burgers: ,,Zijn ze daarover boos? Wij zijn ook boos. Ga allemaal maar de straat op.” En er wordt teruggeblikt op eerdere actie: ,,Alle afritten van de ringweg waren afgesloten, we moesten rondjes rijden. Hoewel, we kunnen met die trekkers zo om de blokkades heen rijden. Maar we blijven netjes.

Beelden van het protest van donderdag: