Populair Meerstad breidt verder uit: 450 nieuwe woningen in De Zeilen fase 2

Het stadsdeel Meerstad ten oosten van Groningen krijgt er komend jaar honderden woningen bij. Hard nodig, stellen de gemeente Groningen en Bureau Meerstad: na een moeizame start is de waterrijke buitenwijk nu zeer in trek.

Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) kan zich nog wel herinneren hoe blij hij was toen er in 2013 meer dan 25 huizen verkocht waren in Meerstad. Zo’n aantal woningen gaat nu in luttele weken van de hand. ,,Ondanks de coronacrisis gaat het nog steeds hard’’, stelt Van der Schaaf. ,,We sluiten iedere dag wel een paar koopovereenkomsten’’, bevestigt Jelle Dijkstra, die sinds januari directeur is van Bureau Meerstad.

Jarenlang kwam het allemaal maar moeizaam op gang in het gebied tussen de stad en Harkstede, waar de gemeente Groningen een groot meer aanlegde als centrum voor een groen woongebied. Inrichting en grondexploitatie kostten miljoenen, terwijl de instroom, mede door de kredietcrisis van 2008, ernstig achterbleef bij de verwachtingen.

Nieuwe woningen én voorzieningen als basisschool, horeca en supermarkt

Maar vanaf 2018 zit Meerstad in de lift. De economie trok weer aan, woningen in en rond de stad werden schaars en gewild, én de wijk heeft fanatieke ambassadeurs ,,De eerste bewoners waren niet met veel, maar wel heel enthousiast. Veel mensen komen hier via mond-tot-mond-reclame terecht’’, stelt Dijkstra. Er wonen momenteel ongeveer 1800 mensen verspreid over 600 woningen.

Daar komen volgend jaar honderden woningen bij, maar ook voorzieningen zoals een basischool supermarkt en horeca. Voor fase twee van de buurt De Zeilen, dat ten noorden van het Woldmeer ligt en ten westen van natuurgebied Harksteder Broeklanden, heeft de gemeente een eerste plan gereed. Daarin is voorzien in 450 woningen en appartementen, zowel koop als (sociale) huur.

‘Gelijke delen bebouwing, groen en water’

,,Er is in De Zeilen ook ruimte voor alternatieve woonvormen, zoals de Knarrenhof’’, zegt Van der Schaaf. De Knarrenhof moet een coöperatief wooncentrum worden waar ouderen samen kunnen wonen. Tiny houses en drijvende waterwoningen horen ook tot de mogelijkheden. Naar verwachting kunnen de eerste huizen volgend jaar in de verkoop.

Het is de bedoeling dat Meerstad nog tot zo’n 6.000 woningen doorgroeit. Maar er blijft de nodige ruimte voor natuur, benadrukt Van der Schaaf. ,,We willen een verhouding van één derde bebouwing, één derde groen en één derde water.’’