Boeren vanuit Westerkwartier met tractoren onderweg richting Groningen; ME houdt stoet tegen, UPDATE: Tractoren mogen de stad in

Een groep boeren is vrijdagavond met tractoren onderweg naar Groningen. De ME heeft de N355 geblokkeerd zodat de boeren Groningen niet in kunnen. Om 22.30 uur werd besloten dat de boeren toch volgens een vaste route door Groningen mogen rijden.

Afspraak is dat de boeren wel naar Groningen mogen, maar ze moeten buiten de diepenring blijven. Een andere voorwaarde is dat de optocht om middernacht voorbij is. Houden de boeren zich er niet aan, dan plegen ze een strafbaar feit, zo is meegedeeld. De stoet bestaat uit ongeveer 50 trekkers, enkele auto’s en een shovel.

De stoet moet onder politiebegeleiding door de stad rijden. Daar reden ze onder grote belangstelling onder meer via het Damsterdiep, de Europaweg, de Stationsweg en het Hoendiep. Vervolgens werden de tractoren richting Hoogekerk geleid.

ME stopt stoet bij Groninger wijk Reitdiep

Nadat de boeren eerder op de avond bij de wijk Reitdiep werden tegengehouden, reden ze in Adorp in een fuik van de politie.

Ter hoogte van de wijk Reitdiep stonden politie en eenheden van de mobiele eenheid paraat om de boeren op te wachten. Daar zijn de boeren tegen gehouden. Via Dorkwerd en Wierumerschouw hebben ze koers gezet richting Adorp.

‘Vriendentoer voor de boer’

Ze doen wellicht een poging om via de noordzijde de stad Groningen toch te bereiken. Ook in Adorp wordt de stoet door de politie tegen gehouden.

De aanwezigheid van de ME verrast de boeren. Zij zouden overleg hebben gehad met de politie om een ‘vriendentour voor de boer’ te houden. Ze zijn verbijsterd dat ze niet verder mogen. ,,We hebben niets kwaads in de zin. We willen alleen een punt voor de boer maken. Wij doen niets verkeerd.”

Schuiling laat boeren toch de stad in

De Groninger burgemeester Koen Schuiling toonde zich vrijdag al bijzonder ontstemd over de actie van de boeren op donderdagavond. Hij vond dat bezoekers van de binnenstad in gevaar waren gebracht. Ook beklaagde hij zich erover dat er geen overleg met de boeren mogelijk was. De demonstrerende boeren zijn verbolgen over de massale aanwezigheid van de politie.

Dat de boeren uiteindelijk toch naar de stad mochten, komt voort uit een overleg tussen burgemeester Schuiling - tevens voorzitter van de Veiligheidsregio, en de voormannen van Farmers Defence Force.