Juffen Clara en Akkie gaan met pensioen: twee betrokken leerkrachten van CBS De Borg in Haren nemen afscheid

CBS De Borg nam woensdag 1 juli afscheid van de leerkrachten Akkie Homan (bijna 67 jaar) en Clara Visscher (wordt in november 67 jaar). Zij gaan vanaf de zomervakantie met pensioen.

Ondanks dat zij hun AOW-gerechtigde leeftijd al hebben bereikt, bleven zij toch nog op CBS De Borg werken tot de zomervakantie. Dit laat zien wat een betrokken leerkrachten het zijn.

Echte kleuterjuffen

Akkie woont in Yde en werkt al 44 jaar in het onderwijs. Op 18- jarige leeftijd begon ze na de toenmalige kleuterkweek in het Friese Oosterwolde met werken. Ze is altijd bij de kleuters blijven werken, ook na de komst van de basisschool en nadat ze een paar jaar er tussenuit was in verband met de geboorte van haar twee kinderen. De geboren en getogen Friezin zingt graag met kinderen, ziet er altijd keurig verzorgd uit en houdt van knutselen. Voor het team verzorgde ze de personeelskamer, mooie bloemstukjes of voorwerpen uit de oude doos. Akkie besteedde veel tijd aan het voorbereiden van haar lessen en kon uren zoeken op het internet. Akkie heeft haar baan afgebouwd en werkte het laatste jaar nog één dag per week.

Clara woont in Haren en heeft ruim 25 jaar in het onderwijs gewerkt. Clara is moeder van vijf volwassen kinderen, waarvan er ook twee leerkracht in het basisonderwijs zijn geworden. Ook Clara is een echte kleuterjuf. Op De Borg, de grootste basisschool van Haren, speelde ze nog een centrale rol. Ze was drie dagen per week leerkracht van de Berengroep en ook nog onderbouwcoördinator. Clara was een betrouwbare leerkracht. Nooit ging ze naar huis voor haar werk af was en ze klaar was voor de volgende dag. Ze liet geen vergadering zonder haar aanwezigheid voorbijgaan, ook op niet-werkdagen.

Clara gaat haar baan en het onderwijs missen, maar ze heeft zich als aangemeld als vrijwilliger en invalkracht. Het contact met haar dierbare collega’s zal dus blijven bestaan. Wat Clara nog kwijt wil is dit: „Het is zo fijn, dat er op onze school zoveel mogelijk is. Mensen kunnen allerlei opleidingen volgen en voor de kinderen hebben we veel prachtige materialen.”

Erehaag

Het afscheid was een feestelijke gelegenheid. Beide leerkrachten werden woensdagochtend om 08:45 uur met een erehaag onthaald. De ruim 500 leerlingen zongen luidkeels voor hen. Akkie en Clara hadden voor de leerlingen een ijscokar geregeld als afscheidscadeau. Ouders namen na schooltijd – op anderhalve meter helaas – afscheid. Donderdag 2 juli gingen Clara en Akkie, de 55 teamleden en enkele oud-collega’s met de familie van de jubilarissen uiteten.