Per direct verbod op gebruik trekkers bij boerenprotesten in Groningen. Burgemeester Koen Schuiling: 'Gevaar en schade door landbouwvoertuigen'

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen verbiedt per direct de inzet van trekkers bij demonstraties. Volgens hem ontstaan er door gebruik van de landbouwvoertuigen levensgevaarlijke situaties en is er schade mee aangericht.

Schuiling neemt dit besluit namens de Veiligheidsregio Groningen. Het verbod is voor de provincie Groningen en geldt voor een week, tot maandag 13 juli 7.00 uur.

De maatregel is vastgelegd op basis van de Wet openbare manifestaties (Wom). De politie is belast met de handhaving op dit verbod.

Geen regie

Het feit dat de boerenprotesten van de afgelopen dagen niet aangekondigd waren, heeft een belangrijke rol gespeeld bij het besluit van Schuiling. ,,Ik was niet in staat enige regie te voeren op de gang van zaken bij dergelijke demonstraties.’’

De burgemeester vervolgt: ,,Deze demonstraties vinden onaangekondigd en op onvoorspelbare locaties plaats en daarbij worden bovendien zodanige middelen (landbouwvoertuigen) ingezet dat ik, als de demonstratie eenmaal gaande is, om praktische redenen niet voldoende in staat ben de gang van zaken in de hand te houden.’’

Levensgevaarlijke situaties

Schuiling stelt dat hij geconfronteerd werd met een situatie van bestuurlijke overmacht. Volgens de voorzitter van de veiligheidsregio ontstonden er bovendien levensgevaarlijke situaties door de trekkers. ,,Het vormt een bedreiging voor de gezondheid, onder meer omdat brandweer, ambulances en politie bij het uitvoeren van hun taak worden gehinderd.’‘ Ook op Groningen Airport Eelde ontstonden onveilige situaties en veroorzaakten de demonstranten schade.

Hij wijst ook op eerdere incidenten, die plaatsvonden tijdens de boerenprotesten in oktober 2019. ,,Toen zorgde gevaarlijk rijgedrag van demonstrerende bestuurders op de Vismarkt in Groningen voor levensgevaarlijke situaties en werden openbare gebouwen moedwillig beschadigd.’’

Demonstratieverbod

De burgemeester benadrukt dat het niet gaat om een algeheel demonstratieverbod voor boerenorganisaties of individuen. Boeren mogen demonstreren, maar dan zonder gebruik van landbouwvoertuigen op de openbare weg.

Lees <a href="https://gemeente.groningen.nl/sites/default/files/news/attachment/Wom-beschikking-6-juli-2020-Definitief.pdf" target="_blank" rel="nofollow">hier</a> de brief van burgemeester Schuiling aan de protesterende boeren.