Dwalen door de Hortus Haren: het kan weer!

De Hortus Botanicus is weer zeven dagen per week open. Na vanwege de coronamaatregelen eerst gesloten en later op afspraak deels open te zijn geweest, kan nu iedereen weer genieten van deze bijzondere plek in Haren en dwalen langs beelden door bijzondere tuinen.

De Hortus telt maar liefst negen thematuinen, in de watertuin, rotstuin, kruidentuin, Hortensiatuin, wilde planten tuin, vlinder- en buienweide, Keltische tuin, de historische Hondsrugtuin en de Chinese tuin die dit jaar 25 jaar bestaat, is veel te zien en te ontdekken.

Steun de Chinese tuin

Een bijzondere cultuurhistorische tuin in de Hortus is de Chinese tuin. Een klassieke Mingtuin, gebouwd door Chinese arbeiders met materialen afkomstig uit China. De tuin opende in 1995 en bestaat dit jaar dus 25 jaar. Nu is het zo dat deze tuin dringend onderhoud nodig heeft. De Hortus beschikt helaas niet over voldoende middelen hiervoor, vanwege wegvallende inkomsten ten gevolge van de coronacrisis. De geschatte kosten bedragen 15.000 euro. Douwe Wiersma heeft een inzamelingsactie gestart middels een GoFundMe-campagne. Via https://www.gofundme.com/f/leve-de-Chinese-tuin?utm_source=customer&utm_medium=email&utm_campaign=p_cp+share-sheet kan je een bijdrage leveren. De teller staat momenteel bijna op 6.000 euro.

10 jaar Kunst

Je kan al dwalend door verschillende tuinen genieten van 10 jaar kunst in de Hortus. Prachtige beelden van verschillende kunstenaars staan te pronken in het groen.

Fotowedstrijd

Elke maand looft het bestuur een taart of twee toegangskaarten uit aan degene die in die maand de mooiste foto van flora en/of fauna in de Hortus heeft gemaakt. Een leuke reden om ook eens rond te struinen in de Hortus en in de camera te klimmen. Je mooiste foto kan je mailen naar pr@hortus.nl.

Activiteiten

Een greep uit de activiteiten: foto-expositie ‘Dierenrijk’ door Jeanet Groenewoud t/m 30 juli, expositie Qi en de Draak door Agnes Spruit in de Chinese tuin t/m 11 november, beeldententoonstelling door diverse kunstenaars t/m 11 oktober, workshop landschap schilderen door kunstenares Josien Choy op 16 juli, demonstratie houtzaagkunst door kunstenaar Jeroen Boersma op 19 juli en workshop Haiku’s schrijven op 25 juli.

Meer informatie vind je op www.hortusharen.nl.