Donar kaapt Willem Brandwijk bij Feyenoord weg

GRONINGEN De basketbal liefhebbers van Donar moesten even slikken toen bekend werd dat Shane Hammink het volgend seizoen niet in MartiniPlaza te bewonderen zal zijn.

De zoon van de nieuwe coach van Leiden, Geert Hammink, zag een carrière in het buitenland als nieuwe toekomst. Voor de club reden om het driejarige contract voortijdig te beëindigen.

Het betekende dat de Groningse ploeg een Nederlander uit de selectie zag vertrekken. Deze week trok Donar een vervanger aan in de persoon van Willem Brandwijk. Hij is een speler die bij veel Groningse supporters al was opgevallen in de wedstrijden die Donar tegen Feyenoord uit Rotterdam speelde. Dit vanwege de energie die hij in zijn spel stopt. Harde werkers, daar zijn de fans in het Noorden gek op.

Nederland en Amerika

Willem Brandwijk (24) is een zogenaamde power forward. Iemand die zowel iets verder weg van de basket speelt, maar ook daar dichtbij uit de voeten kan. Zijn lengte van 2.05 meter helpt daarbij. Geboren in Voorburg heeft hij al vroeg de oversteek naar de USA gemaakt. Daar speelde hij op high school en op de colleges van Siena en Indiana University of Pennsylvania. Vorig jaar maakte hij de overtocht over de grote plas nogmaals en speelde vervolgens in Rotterdam.

Tien spelers

Met Brandwijk heeft Donar er een speler van het Nederlands team en een goede rebounder bij, die verder in kwaliteit kan groeien, daar hij een contract van twee jaar heeft getekend. Met hem bestaat het team momenteel uit tien spelers. Dat zijn: Thomas Koenis, Leon Williams, DaVonté Lacy, Jarred Ogungbemi-Jackson, Kjeld Zuidema, Nesta Agasi, Will Moreton, Sheyi Adetunji, Damjan Rudež en Willem Brandwijk.

Jan Weeber