Beurs voor Groningse wetenschapper Jozine ter Maaten. Zij wil met een simpele urinetest de behandeling van ernstig zieke hartpatiënten verbeteren

Onderzoeker Jozine ter Maaten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) krijgt een beurs van 240.000 euro van de Hartstichting. Deze persoonsgebonden Dekkerbeurs helpt haar een eigen onderzoekslijn uit te bouwen. Ter Maaten wil met een simpele urinetest de behandeling van ernstig zieke hartpatiënten verbeteren.

Ter Maaten richt zich met haar onderzoek op patiënten die met acuut hartfalen in het ziekenhuis worden opgenomen. Deze mensen hebben veel te veel vocht op plekken waar dit niet hoort, zoals in de longen.

Tussentijdse metingen van hoeveelheid zout in urine

Ze krijgen een infuus met medicijnen die vocht afdrijven. Deze behandeling werkt niet bij iedereen. Ter Maaten onderzoekt of tussentijdse metingen van de hoeveelheid zout in de urine duidelijk maken of de behandeling aanslaat, en of de behandeling aangepast moet worden.

‘We willen de behandeling meer op maat maken, dus afstemmen op ieders persoonlijke situatie’, licht ze in een persbericht toe. ‘Zo willen we deze patiënten beter behandelen en voorkomen dat ze steeds opnieuw opgenomen moeten worden in het ziekenhuis.’

Jozine ter Maaten is een van de tien onderzoekers die dit jaar een Derkkerbeurs, vernoemd naar oud-directeur Bart Dekker van de Hartstichting, kregen. De Hartstichting kreeg 66 aanvragen.

De Dekkerbeurzen dragen bij aan de missie van de Hartstichting om hart- en vaatziekten te voorkomen en mensen met hart- en vaatziekten langer te laten leven, in betere gezondheid.