Toeloop internationale studenten naar Groningen laat op gang door corona

De jaarlijkse toeloop van internationale studenten naar Groningen komt dit jaar laat op gang door corona. Drastische maatregelen om de traditionele piek na de zomervakantie op te vangen zijn daarom niet nodig.

Volgens de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool stellen vooral studenten uit de Europese Unie stellen hun keuze voor een studie over de grens nu uit vanwege de onzekerheid over corona. Zij hebben nog tot september om zich aan te melden voor een visum, waar studenten van buiten de EU dat tot juli konden doen.

Tentenkampen niet meer nodig in stad

Twee jaar geleden moest Groningen nog tenten laten aanrukken om de instroom van buitenlandse studenten te kunnen huisvesting. Dat soort maatregelen zijn dit jaar niet aan de orde, ook al omdat sindsdien fors is bijgebouwd om nieuwe kamernood te voorkomen.

orig jaar stonden nog driehonderd bedden klaar om de piek op te vangen, maar op basis van het aantal aanmeldingen tot dusver schatten de universiteit, hogeschool en gemeente in dat dit jaar honderd slaapplekken volstaan.

Eén flat is dit jaar genoeg om piek op te vangen

Daarvoor is ruimte genoeg in de Kornoeljeflat in de wijk Selwerd. Daar worden normaal gesproken uitwisselingsstudenten gehuisvest maar die zijn er na de zomer nog nauwelijks omdat universiteit en hogeschool hun exchange-programma’s voor het eerste semester hebben geschrapt wegens de coronacrisis.

Ook binnen de afstandsregels is er in de Kornoeljeflat voldoende ruimte om de verwachte studenten een eigen kamer te bieden met gezamenlijke toilet-, douche- en keukenvoorzieningen. De universiteit en hogeschool sporen hun nieuw ingeschreven buitenlandse studenten de komende tijd wel aan zich zo snel mogelijk in te schrijven bij de Stichting Studenten Huisvesting