Boeren halen bakzeil: verbod op demonstreren met trekkers blijft, Farmers Defence Force overweegt stap naar Europees Hof

Het verbod op het demonstreren met landbouwvoertuigen blijft gehandhaafd, zo heeft de rechtbank in Groningen donderdag besloten.

Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) had gevraagd om opheffing van het trekkerverbod, opgelegd door de Veiligheidsregio Groningen, omdat het een inbreuk op het demonstratierecht zou zijn, maar de bestuursrechter gaat daar niet in mee.

De voorzitter van de Veiligheidsregio mocht deze beslissing nemen omdat er sprake was van een crisissituatie, oordeelde de bestuursrechter. Ze noemde met name het afsluiten van de weg naar het UMCG op donderdag 2 juli ,,een zeer, zeer gevaarlijke situatie”.

,,Er is voldaan aan de voorwaarden om beperkingen op te leggen aan het recht op demonstratie.”

Boeren: 'Zo worden we vleugellam'

 ,,Boeren zijn de mannen met de trekkers. Zo kennen mensen ons. Als wij op een hoekje van de straat gaan staan met een spandoekje, dan luistert niemand”, aldus Jos Ubels, voorman van FDF en boer in Anderen. ,,Zo worden we vleugellam.”

Voorman Mark van den Oever: ,,Uiteraard zijn we hier zeer teleurgesteld over. Ons symbool wordt afgepakt.” FDF overweegt naar het Europees Hof voor de Rechtbank van de Mens te stappen, laat Van den Oever weten. Dit hangt af van de reactie op mogelijke nieuwe acties deze week en of het verbod na komende week nog verlengd wordt.

Het verbod op het gebruik van trekkers bij demonstraties loopt komende maandag af, maar kan nog worden verlengd. Behalve in de provincie Groningen is het verbod op landbouwvoertuigen ook van kracht in Drenthe en Friesland.

Blokkades van snelwegen en distributiecentra

In alle drie de Noordelijke provincies kwam het de afgelopen week meerdere keren tot trekkerblokkades van snelwegen, kruispunten en distributiecentra van supermarkten. In Wijster werden woensdag tientallen boeren beboet omdat ze ondanks het verbod toch met hun trekkers de afvalfabriek van Attero blokkeerden.