Weet de Zon van de Schaduw: sculpturen van Hans Rikken in der Aa-kerk van SOGK

GRONINGEN Bij beeldhouwer Hans Rikken ontstond in 2018 het idee een presentatie te maken met als focus een nieuw, groot ruimtelijk werk.

Dit resulteerde in de indrukwekkende houten sculptuur Weet de Zon van de Schaduw die centraal staat in de gelijknamige tentoonstelling in de Der Aa-kerk, in het hart van de stad Groningen. De Der Aa-kerk is een van de kerken van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).

Rondom het beeld is er in het koor en de kooromloop van de kerk ander werk te zien uit het oeuvre van Hans Rikken. Er worden foto’s en modellen van gerealiseerde kunstopdrachten getoond en is er een ‘atelierkast’ met ruim negentig kleinere beelden.

Weet de Zon van de Schaduw

Met deze titel refereert Rikken aan verrassende elementen in de natuur die hem inspireren bij zijn werk. Zo ontstond de houten sculptuur in de Der Aa-kerk vanuit zijn fascinatie voor de tropische vogel de Black Heron. Over het maakproces van dit beeld - waaraan hij een jaar werkte en dat bestaat uit 24 grote eikenhouten bogen - is een boekje gemaakt door Magdalena Stoeva, dat verkrijgbaar is bij de tentoonstelling.

Hans Rikken

De Groninger beeldhouwer Hans Rikken gaat in de volle breedte door zijn vakgebied. Hij maakt autonoom werk in verschillende materialen en technieken en heeft ook veel beelden gerealiseerd in opdracht van overheden, bedrijven of particulieren. Zijn vrije werk exposeert en verkoopt hij bij galeries en beeldententoonstellingen. Daarnaast is hij beeldhouwdocent.

De jaren na zijn afstuderen aan de AKI in Enschede, in 1980, vielen in de bloeitijd van de kunstopdrachten door de overheid. Hij realiseerde zo’n achttien kunstwerken in de openbare ruimte, zoals in Zwolle, Deventer, Rotterdam, Enschede en Veendam. De Werkmanbrug, langs de Bedumerweg, is een markant voorbeeld in zijn eigen stad. Deze stalen ‘hangbrug’ werd in 1997 geplaatst in de Soendavijver als ode aan de graficus en drukker Hendrik Nicolaas Werkman.

Naast het monumentale werk maakt Rikken kleinere beelden, van materialen als steen, hout, messing en brons of een combinatie daarvan. Zijn vormentaal is geabstraheerd, soms in combinatie met naturalistische elementen. Wat opvalt is het werkplezier; de associatieve manier van werken, de diversiteit aan gehanteerde technieken en de poëtische beeldtaal.

Kaartverkoop

Het aantal bezoekers dat tegelijk de tentoonstelling is beperkt. Daarom is het noodzakelijk een e-ticket via VanPlan.nl te bestellen. Elke 20 minuten is een een tijdstip te kiezen.

Van 14 tot en met 23 augustus, dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur - Der Aa-Kerk, Groningen.