Een schaar die niet knipt, maar glijdt door het haar

Vakmensen en hun gereedschap. Zes weken lang zoekt Dagblad van het Noorden naar het verhaal achter het werktuig. Deze week Simone Snijder-Keuning, kapster in haar eigen zaak Tenzin.

Niet laten vallen, zegt Simone Snijder-Keuning als ze haar schaar uit handen geeft voor een nadere blik. Ze zegt het met een glimlach, maar ook weer niet zomaar. ,,Als de schaar valt, heb je er eigenlijk gelijk een braam op en dat merk je bij het knippen meteen.’’

De schaar waar het over gaat, komt uit Japan. Het is een Sukura van micropowder steel. Niet zomaar een schaar. Het gereedschap kost gauw een slordige 1000 euro. Snijder zweert erbij. ,,Toen ik de eerste keer deze schaar gebruikte, wist ik meteen: dit is het. Je glijdt ermee door het haar. Je voelt geen weerstand.’’

Een haakje aan een nagel

Met compagnon Nynke Coolsma heeft Snijder al 25 jaar een kapperszaak in de Groninger binnenstad. Eerst in de Hoogstraat en nu in de Oude Kijk in ‘t Jatstraat.

Daar heeft ze haar schaar al eens moeten redden. Bijvoorbeeld toen een vrij brutale passant de zaak binnenliep. De man had een haakje aan de nagel. ,,Hij vroeg of hij een schaar mocht gebruiken om dat weg te knippen.’’ Voordat Snijder het in goed en wel in de gaten had, had de man de Sukura al te pakken. ‘Nee, niet die schaar’, wist Snijder nog net erger leed te voorkomen.

In haar beginjaren als kapster knipte ze met andere scharen. Scharen die na twee keer slijpen wel af waren. Snijder wilde beter en kwam via een vertegenwoordiger aan de Sukura. Een schaar die vijf tot zeven jaar meegaat. Eens in de zoveel tijd gaat het instrument enkele dagen naar Maastricht. Een gespecialiseerd bedrijf slijpt daar de bladen.

Sturing bij het knippen

Bijzonder aan het ‘instrument’ zijn de ogen. Die staan in een bepaalde hoek, waardoor de schaar beter past in duim en ringvinger (anders dan een gewone sterveling knipt de kapper niet met duim en wijsvinger). Het geeft meer sturing bij het knippen, legt Snijder uit.

De schaar vormt zich ook. ,,Je raakt gewend aan je eigen schaar. Als ik de schaar van Nynke zou gebruiken, zou ik dat direct merken. Die ligt bij mij anders in de hand. Ook als je een nieuwe schaar krijgt, moet je wennen. Dat duurt ongeveer een week.’’