Groningens Ontzet: Goede hoop op kermis, viering krijgt aangepaste vorm

De gemeente Groningen gaat er vanuit dat de zomerkermis op de Grote Markt (22-30 augustus) doorgaat, als onderdeel van andere festiviteiten rond Groningens Onzet (28 augustus).

,,We hebben goede hoop dat we dat in goed overleg met Volksvermaken en de exploitanten een veilige kermis kunnen regelen’’, zegt woordvoerder Peter Steinfort van de gemeente.

De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken, sinds jaar en dag organisator van Groningens Ontzet, is blij dat er ondanks de coronacrisis toch nog sprake is van festiviteiten.

Vuurwerk

Topattracties als het vuurwerk en de paardenkeuring gaan niet door, maar volgens voorzitter Harrie van Ham gaat het ontzet dit jaar zeker niet ongemerkt aan de stad voorbij. Zo krijgen 400 winkeliers stadsvlaggen die de Cityclub sponsort, in de hoop dat de binnenstad groenwit kleurt op 28 augustus. In drie arme wijken deelt de vereeniging feestmaaltijden uit.

Van de traditionele programma-onderdelen gaan de Groote Maaltijd bij de WEEVA en het 28 Augustus Concert door het NNO in aangepaste vorm door. ,,Voor de maaltijd zullen we tijdslots hanteren en het concert is niet in de openlucht maar binnen in De Oosterpoort, voor een beperkte groep bezoekers. Het wordt uitgezonden via Podium TV, OOG en RTV Noord.’’

Langste terras

Behalve voor de kermis heeft Volksvermaaken ook een vergunning aangevraagd voor een terras aan de Hoge der Aa. Dat wordt volgens Van Ham drie dagen (28-30 augustus) het langste en gezelligste terras van Nederland.

,,We willen dat met de horeca uit de omgeving, onder meer uit de Ellebogenbuurt. Met dweilorkesten. Er komen ook kinderactiviteiten op de Reitemakersrijge, we laten Groningse bandjes optreden in Forum Groningen en het Der Aa-theater, spoken word artiest Myron Hamming vertelt verhalen over de belegering van 1672, reenactors spelen de historie na en natuurlijk houden we na het traditionele klokkenluiden een plechtigheid bij de büste van Rabenhaupt. We kunnen dat allemaal volgens de regels doen.’’

Te druk

Volgens Van Ham zou het bij het vuurwerk, het Peerdespul (er was ook een kortebaandraverij gepland) en een groot openluchtconcert te druk worden om die volgens de coronaregels te kunnen organiseren. ,,We hebben door de crisis ook een beperkt budget waar we geen licht en geluidsinstallaties van kunnen betalen.’’

Pieter Spoelstra, die de kermis voor Volksvermaken organiseert, verwacht dat de kermis ongeveer even groot wordt als anders. ,,Het VVV kantoor is weg, maar er is nu een bouwplaats voor het stadhuis. De 1,5 meterregel zorgt waarschijnlijk voor een iets andere invulling. Mogelijk zijn extra maatregelen nodig om te zorgen dat het niet te druk wordt. Bredere looppaden misschien. Maar als het goed is wordt het niet heel veel anders als anders. Iedereen werkt mee en wil graag. We zoeken nu uit wat er allemaal kan volgens de coronaprotocollen van de kermisbonden Bovak en NKB.’’

Meer kermissen

Voorzitter Atze J. Lubach-Koers van de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders (Bovak) verwacht dat er vanaf half augustus meer kermissen doorgaan. ,,Dat kan door de versoepelingen van 1 juli, maar in de praktijk is het organisatorisch niet veel sneller te doen. Heel erg druk zal het dit jaar niet meer worden voor onze leden omdat veel dorpsfeesten en evenementen op voorhand zijn afgelast. Die organisaties zitten ook met vrijwilligers en vakanties.’’

Hoewel er volgens hem dagelijks nieuwe positieve berichten zijn van kermissen die toch doorgaan, verwacht hij uiteindelijk maar een fractie van de 600 geplande kermissen in de rest van het jaar. ,,Ik zie exploitanten niet meer rondtrekken van de ene naar de andere kermis. Hier en daar zien we dat er wel een kermis wordt georganiseerd, zoals in Eenrum (14-16 augustus), maar de rest van de feestweek niet meer. Het is de vraag of de kermis dan net zo druk wordt als anders. Stand-alone kermissen zonder andere festivals of (sport)evenementen zijn er bijna niet meer. De oktoberkermis in Zuidlaren is nauw verweven met paardenmarkt en het straattheater. Gelukkig probeert de burgemeester het door te laten gaan’’, aldus Lubach.

Gondel

Volgens hem is de kermis coronaveilig. ,,Je mag weer met twee personen in een gondel zitten. Aan loketten kunnen wij ook met een kuchscherm werken. Je kunt gewoon schieten en de botsautootjes in. Waar personeel de 1,5 meter niet kan handhaven, bijvoorbeeld als om een geweer te laden of prijzen te geven, adviseren we hen mondkapjes te gebruiken’’, aldus Lubach.

Veiligheidsregio’s kijken volgens hem vooral naar de omvang van de kermis. ,,Hoe groter en hoe meer andere activiteiten er zijn rond het kermisterrein, hoe lastiger bezoekersstromen zijn te reguleren. De grote kermis van Weert neemt bijvoorbeeld de horecapleinen wel op in de route, maar zet daar geen kermisattracties meer neer. Op die manier is dat goed te doen’’, aldus Lubach. Volgens de website kermis.nu staan er met name in de door corona zwaar getroffen provincie Noord-Brabant alweer heel wat kermissen op het programma, maar nog niet in Groningen en Drenthe.